Torek,
23. 2. 2016,
17.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mars

Torek, 23. 2. 2016, 17.23

8 let

Mars iz 55 držav umika čokoladice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriški proizvajalec čokolad Mars je napovedal umik čokolad Mars in Snickers iz 55 držav. S polic bodo umaknili čokolade, izdelane v nizozemski tovarni, saj so v eni od njih našli kos plastike.

Za odpoklic izdelkov so se pri ameriškem proizvajalcu odločili, potem ko je stranka v čokoladici Snickers, ki jo je kupila 8. januarja v Nemčiji, odkrila kos rdeče plastike. Preiskava je pokazala, da gre za del zaščitne opreme iz proizvodnega procesa v tovarni v nizozemskem kraju Veghel. "Trenutno še ugotavljamo, kaj točno se je zgodilo, a ne moremo biti prepričani, da se tak kos plastike ne nahaja še v katerem od drugih proizvodov iz iste proizvodnje linije," je pojasnila predstavnica Marsa.

Kje vse so končale sporne čokolade Največ potencialno spornih čokolad se nahaja na policah v Nizozemski, Nemčiji, Franciji ter Veliki Britaniji. Sporni izdelki so sicer dosegli tudi države, kot sta Šrilanka in Vietnam, ne pa tudi ZDA. Tovarna v mestu Veghel sicer obratuje od leta 1963 in zaposluje okoli 1.200 ljudi. Tokrat se je prvič zgodilo, da so morali iz polic umakniti katerega od njenih izdelkov.

Katere čokolade so sporne V prvem obvestilu o odpoklicu v Nemčiji je koncern sicer sporočil, da za zaužitje niso primerne sladkarije znamk Mars in Sinckers s priporočenim skrajnim datumom zaužitja ("best before") med 19. junijem 2016 in 8. januarjem 2017. Odpoklic naj bi se nanašal tudi na čokolade Milky Way Minis oziroma t. i. pakete čokoladic za praznovanja.

V Sloveniji nevarnosti za zdaj ni Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin do zdaj ne prek evropskega sistema hitrega obveščanja ne prek trgovcev oziroma dobaviteljev niso prejeli nobene zahteve za odpoklic oziroma umik izdelkov s polic v slovenskih trgovinah, so povedali na upravi.