Petek,
4. 10. 2024,
7.31

Osveženo pred

5 ur, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,90

Natisni članek

Natisni članek

policija kriptovaluta kripto-prevare

Petek, 4. 10. 2024, 7.31

5 ur, 3 minute

Mariborčanko ogoljufal za 60 tisočakov. "Mnogi so izgubili čisto vse imetje."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,90
Kriptovalute Slovenija | Glavna tarča spletnih goljufov so največkrat začetniki v svetu kriptovalut.  | Foto Matic Tomšič

Glavna tarča spletnih goljufov so največkrat začetniki v svetu kriptovalut.

Foto: Matic Tomšič

Mariborski policisti obravnavajo prevaro s kriptovalutami. Občanka z območja Maribora je bila oškodovana za 60 tisoč evrov, so sporočili. Ob tem znova pozivajo k previdnosti. 

Občanka z območja Maribora se je odzvala na ponudbo trgovanja s kriptovalutami preko spleta in v skupni vrednosti nakazala finančna sredstva več kot 60 tisoč evrov. Neznani storilec jo je ponovno kontaktiral in pozval naj nakaže dodatna sredstva ter tako pridobi predhodno nakazana finančna sredstva.

Ob tem znova opozarjajo, da če vam pri investiranju obljubljajo velike zajamčene zaslužke brez tveganja, ne nasedajte. "Naj vas ne premamijo lepe besede, zeleni grafi in neverjetne zgodbe novonastalih bogatašev. Mnogi so v investicijskih prevarah izgubili čisto vse," so navedli. 

Kot so še zapisali, so glavna tarča spletnih goljufov največkrat začetniki v svetu kriptovalut in investicijskega poslovanja. Investicijske prevare se največkrat začnejo z lažnimi oglasi. Kako so videti, si poglejte na tej povezavi

Če ste bili žrtev prevare

Če še niste nakazali denarja, enostavno prekinite vso komunikacijo z goljufi. Ne odzivajte se na njihove klice, tudi če vam grozijo. Če je prišlo do oškodovanja, pa goljufijo nemudoma prijavite policiji. Prijavo lahko podate osebno na lokalni policijski postaji, preko klica na 113, pisno, po elektronski pošti ali preko e-uprave. 

Na SI-CERT lahko pošljete prijavo in opis prevare, vendar pa vam tam ne morejo pomagati pri povračilu izgubljenih sredstev. Prijavo lahko pošljete po elektronski pošti na naslov cert@cert.si.

Previdnost nikoli ni odveč

Če razmišljate o kakršnihkoli investicijah, sploh v kriptovalute, še pred prvim nakazilom nujno poiščite mnenja strokovnjakov. Če boste sami iskali informacije na spletu, bodite previdni, saj goljufi na različnih spletnih straneh in forumih objavljajo lažne ocene svojih lažnih platform. 

Prevarant Covid-19, hitri test, lamborghini
Novice Milijoni na računih in v garaži: "covid-19 dobičkar" priznal, kaj je storil
image0 (2)_Zan.Nekrep
Novice Šokantni zaslužek: kako je znani Slovenec prejel za 9800 evrov popolnoma brezplačnih kriptovalut, ki jih je dražje prodal?
Zan_Nekrep_sep24_1200
Novice Šokantni zaslužek: Kako je znani Slovenec prejel za 21.300 evrov popolnoma brezplačnih kriptovalut, ki jih je prodal dražje?