Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2024,
9.03

Osveženo pred

6 ur, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Natisni članek

ladja eksploziv Izrael ladja Kathrin

Torek, 8. 10. 2024, 9.03

6 ur, 55 minut

Malta prepovedala vplutje ladji Kathrin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
Tovorna ladja Kathrin | Ladja MV Kathrin je malteškim oblastem podala prošnjo za vplutje z namenom menjave posadke, a so ji to zavrnili. Ladji prav tako ne bodo dovolili postanka za točenje goriva. | Foto Vessel Finder

Ladja MV Kathrin je malteškim oblastem podala prošnjo za vplutje z namenom menjave posadke, a so ji to zavrnili. Ladji prav tako ne bodo dovolili postanka za točenje goriva.

Foto: Vessel Finder

Malta je sledila pozivu aktivistov in ladji Kathrin ni dovolila vplutja, je v ponedeljek poročala malteška javna televizija TVM. Ladja, ki po nekaterih navedbah prevaža eksploziv za Izrael in ga je pred tem želela izkrcati tudi v Kopru, je trenutno v mednarodnih vodah v bližini Malte.

Ladja MV Kathrin je malteškim oblastem podala prošnjo za vplutje z namenom menjave posadke, a so ji to zavrnili, je pojasnil tiskovni predstavnik tamkajšnje vlade. Ladji prav tako ne bodo dovolili postanka za točenje goriva.

K zavrnitvi ladje so pred tem pozivali malteški aktivisti, ki so, tako kot pred tem njihovi kolegi v Sloveniji in Črni gori, opozarjali, da bi njen tovor lahko prispeval k izvajanju vojnih zločinov. Ladja, ki je sredi julija izplula iz Vietnama, po navedbah portugalskih medijev in mednarodnih aktivističnih skupin prevaža osem zabojnikov razstreliva Hexogen/RDX in 60 zabojnikov razstreliva TNT, namenjenih proizvajalcem orožja v Izraelu, na Poljskem, Češkem in Slovaškem.

Tovorna ladja Kathrin
Novice Ladja, ki naj bi prevažala eksploziv za Izrael, prihaja v Koper

Kathrin je po javno dostopnih podatkih spletne strani za sledenje pomorskemu prometu Vessel Finder trenutno v mednarodnih vodah v bližini Malte. Za zdaj ni jasno, pod katero zastavo ladja sploh pluje oziroma ali jo je sploh že pridobila, potem ko je pretekli teden zaprosila za umik portugalske zastave.

Pozicija ladje Kathrin pred Malto | Foto: Vessel Finder Foto: Vessel Finder Umik portugalske zastave zahtevala portugalska vlada

Prošnja za umik zastave je po navedbah portugalske tiskovne agencije Lusa sledila zahtevi, ki jo je portugalska vlada naslovila na nemškega lastnika ladje. Brez nove zastave plovilo ne more vpluti v nobeno pristanišče.

Posadka Kathrin je tovor vkrcala julija v Vietnamu. Potem ko so ji oblasti v Namibiji zaradi spornega tovora konec avgusta prepovedale postanek, so aktivisti v Sloveniji in Črni gori enako zahtevali od svojih vlad.

Črnogorske oblasti so to po neuradnih virih tudi storile, nato pa je ladja brez načrtovanih postankov v Baru in Kopru odplula iz Jadranskega morja.

Tovorna ladja Kathrin
Novice Ali ladja, ki naj bi v Kopru izkrcala razstrelivo za Izrael, zapušča Jadran?

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec, ki je po pogovoru z agentom ladje sprva dejal, da ta načrtuje vplutje v Koper, je v ponedeljek za STA pojasnil, da od Kathrin nikoli niso prejeli končno potrjene najave njenega prihoda v koprsko pristanišče.

"Ladje nas niso dolžne obveščati o spremembi namere plovbe, ki je v veliki meri odvisna od potreb oziroma zahtev ladjarja. Če se med plovbo pojavi potreba po vkrcanju nekega tovora v nekem drugem pristanišču, potem lahko ladja kadarkoli spremeni svojo smer plovbe," je dodal.

Luka Koper
Novice Uprava za pomorstvo ladji Kathrin ne bo prepovedala vplutja #video
Ne spreglejte