SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Litva osem let po Sloveniji prevzela evro

4

termometer

Litva je prvi dan leta 2015 postala 19. članica območja evra. Evro bo zagotavljal gospodarsko in politično varnost Litve, je ob prevzemu nove valute dejal litovski premier Algirdas Butkevičius.

Večina državljanov te nekdanje sovjetske republike si zaradi zaostrenih odnosov med Rusijo in Zahodom ter turbulentnih geopolitičnih razmer od članstva v območju skupne evropske valute obeta predvsem večjo varnost, po drugi strani pa jih skrbi, da bo evro prinesel tudi višje cene.

"Priključitev območju evra pomeni varnost – ne le gospodarsko, ampak tudi politično," je pred kratkim dejala litovska predsednica Dalia Grybauskaite. Podobno meni tudi premier Butkevičius, ki je nekaj minut po polnoči v prestolnici Vilni dvignil prvi evrobankovec z bankomata.

Litovci podpirajo evro Z njima se strinjajo tudi državljani. Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da večina Litovcev podpira prevzem evra, čeprav je podpora skupni evropski valuti v preteklosti nihala in bila na primer na začetku leta 2013 le 41-odstotna.

"Evro ne bo zvišal pokojnin ali plač, zvišal bo le cene," je prepričana upokojenka Danute Petkeviciene. Litovski finančni minister Rimantas Sadzius je prevzem evra označil za zgodovinski trenutek, s katerim bo Litva storila korak naprej in dosegla novo stopnjo razvoja. Hkrati je presodil, da se cene življenjskih potrebščin po menjavi valute ne bodo zvišale za več kot 0,2 ali 0,3 odstotka.

Eno najhitreje rastočih gospodarstev Litva bi morala evro sicer prevzeti že leta 2007, ko je to storila tudi Slovenija, a takrat za las ni izpolnila kriterija glede inflacije. Po kriznih letih je država s tremi milijoni prebivalcev eno najhitreje rastočih gospodarstev. Junija je po podatkih Evropske komisije BDP na prebivalca narasel s 35 odstotkov, kolikor je leta 1995 znašalo povprečje v EU, na za leto 2015 napovedanih 78 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin