SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kučan v Banjaluki s predsednikom Republike srbske

3

termometer

Posebni poročevalec premiera Boruta Pahorja za BiH, bivši predsednik republike Milan Kučan se je v Banjaluki sestal s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom.

Srečanje je potekalo za zaprtimi vrati, iz urada predsednika Republike srbske pa so sporočili, da je Dodik Kučana seznanil s stališči bosanskih Srbov glede najpomembnejših vprašanj v BiH.

"Stališča Republike srbske, ki jih je Kučanu predstavil Dodik, bodo poleg drugih del poročila, ki ga bo Kučan predstavil slovenski vladi, in sicer v luči bližajočega se vrha EU," piše v sporočilu za javnost.

Kakšne so možnosti za izvedbo ustavnih reform? Premier Pahor je bivšega predsednika republike Kučana v začetku novembra imenoval za posebnega poročevalca za BiH, ki naj bi ugotovil, kakšne so možnosti za izvedbo ustavnih reform v tej državi. Na podlagi tega poročila bo slovenska vlada oblikovala stališče, ki ga bo zastopala na evropski oziroma mednarodni ravni.

Kučan je tedaj poudaril, da ne namerava dajati receptov, kakšne naj bi bile ustavne reforme v BiH, temveč je njegov namen, da ugotovi, ali so po parlamentarnih volitvah v BiH sploh možnosti in volja za ustavne spremembe.

"Kučan je za Srbe človek, ki je delal na razbitju Jugoslavije" Dodik je sicer po objavi Kučanovega imenovanja izrazil prepričanje, da bo nekdanji slovenski predsednik kljub poznavanju razmer težko pripomogel k rešitvi za BiH, saj je za Srbe "tudi človek, ki je skupaj z Miloševićem in Tuđmanom delal na razbitju bivše Jugoslavije".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin