Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 5. 2020,
9.40

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Natisni članek

Rusija Irska Koronavirus

Sobota, 2. 5. 2020, 9.40

3 leta, 11 mesecev

Koronavirus v svetu, 2. maj 2020

Velik dan za Špance, Irska podaljšuje karanteno, za boleznijo covid-19 zbolel ruski minister

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Španci so končno dočakali trenutek, ko se po 48 dneh spet lahko odpravijo na sprehod ali rekreacijo. Na Irskem so karanteno podaljšali do 18. maja, iz Rusije pa poročajo o novi okužbi s koronavirusom med člani vlade. Za boleznijo covid-19 je zbolel tudi minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, medtem ko je zaradi okužbe že od četrtka v samoizolaciji tudi ruski premier Mihail Mišustin.

13:05

Španci znova lažje dihajo

12:53

10.000 zapornikov na prostosti

10:52

Gutteres: zaščitimo starejše

09:50

Zbolel tudi ruski minister

09:47

Irska: karantena do 18. maja

  • 18:37

    V Italiji ponovno porast

    Iz Italije danes poročajo o vnovičnem povečanju števila žrtev zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je umrlo 474 ljudi, kar je največje dnevno število žrtev od 21. aprila, je sporočila italijanska civilna zaščita. Vendar pa se je število okužb povečalo za 0,9 odstotka, kar je ena od najnižjih številk, ki so jih zabeležili doslej.

    V Italiji, ki je najhuje prizadeta evropska država zaradi koronavirusa, je zaradi covida-19 umrlo 28.710 ljudi. Okužilo se jih je 209.328, doslej pa je ozdravelo 79.914 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 1.665, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • 18:03

    V VB že več kot 28.000 žrtev

    V Združenem kraljestvu so danes zabeležili 621 novih smrti zaradi novega koronavirusa, ki je v tej drugi najbolj prizadeti državi v Evropi doslej zahteval več kot 28.000 žrtev, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile britanske oblasti.

    Število uradno zabeleženih okužb je doseglo 182.260, kar je 4806 več kot v petek, je številke danes predstavil britanski minister za stanovanjsko politiko Robert Jenric. Padlo pa je število tistih, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici.

    Združeno kraljestvo je za ZDA in Italijo tretja najbolj prizadeta država zaradi epidemije covida-19 na svetu. Britanska vlada je deležna številnih kritik zaradi odlašanja z uvedbo ukrepov za preprečitev širjenja epidemije in neustreznega sistema testiranja okužb.

  • 15:59

    3000 ujetih na križarki

    Skoraj 3000 članov posadke ladje za križarjenje turistične družbe TUI je v karanteni v pristanišču Cuxhaven na severu Nemčije, potem ko je bil eden od njih pozitiven na testu za novi koronavirus, so po poročanju tujih tiskovnih agencij v petek sporočili iz družbe.

    Petnajst članov posadke turistične križarske Mein Schiff 3, na kateri ni bilo potnikov, so testirali, ker so imeli lažje simptome gripe. Eden od njih je bil pozitiven, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Petnajst članov posadke je v izolaciji v kabinah na ladji, ki je zasidrana v matični luki Cuxhaven na Severnem morju, nudijo jim ustrezno zdravstveno oskrbo. Vseh 2899 članov posadke pa ostaja v karanteni na ladji "do drugačne odločitve", so sporočili iz družbe.

  • 15:58

    RescEU na delu

    EU napreduje pri oblikovanju strateške rezerve zaščitne opreme v krizi zaradi novega koronavirusa. Italiji, Španiji in Hrvaški je že dostavila 330.000 mask. Sledilo bodo še več pošiljk, je danes napovedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

    RescEU je prva skupna evropska rezerva medicinske opreme, ki je bila ustanovljena marca. Namenjena je pomoči državam, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa, poudarjajo v Bruslju.

    Lenarčič se je danes na Twitterju zahvalil Romuniji in Nemčiji, ki kot prvi državi članici gostita opremo rescEU. Kot poudarjajo v Bruslju, sta tako odgovorni za naročanje opreme, komisija pa pri tem v celoti financira sredstva, kot je osebna zaščitna oprema.

  • 15:47

    Podaljšanje izrednih razmer

    Francija namerava zdravstvene izredne razmere zaradi covida-19 podaljšati do 24. julija, je danes sporočil francoski zdravstveni minister Olivier Veran. O vladnem zakonodajnem predlogu za podaljšanje bo prihodnji teden razpravljal francoski parlament.

    Odprava izrednih razmer ta mesec bi bila prezgodnja in bi lahko okrepila tveganje za ponovno okrepitev epidemije novega koronavirusa, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP piše v predlogu. Izredne razmere so uvedli 24. marca, po prvotnih načrtih pa bi se morale izteči 23. maja.

    Predlog predvideva tudi, da bo karantena obvezna samo še za tiste, ki bodo iz tujine prišli na francosko ozemlje. Določeni so pogoji karantene.

    Poleg tega je v predlogu zakona predvidena vzpostavitev informacijskega sistema za zbiranje podatkov o okuženih osebah in njihovih bližnjih, ki bo deloval največ eno leto.

    Zakonodaja, ki jo bo senat obravnaval v ponedeljek, narodna skupščina pa morda že v torek, bo olajšala tudi izvajanje načrta za rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu.

  • 15:23

    Rekord v Rusiji

    V Rusiji so danes zabeležili skoraj 10 tisoč novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupaj je okuženih več kot 124 tisoč ljudi. Za boleznijo covid-19 je zbolel tudi minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, ki se zdravi v eni od moskovskih bolnišnic.

    Da je Jakušev zbolel za covidom-19, so v Moskvi potrdili dan po objavi, da je z novim koronavirusom okužen ruski premier Mihail Mišustin, ki je od četrtka v samoizolaciji. "Zdravil se bom v bolnišnici pod nadzorom zdravnikov," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfaks potrdil Jakušev. Za koronavirusno boleznijo 19 je sicer zbolel tudi njegov namestnik.

    Število okužb se je danes v Rusiji povzpelo za 9623 na 124.054, so potrdile ruske oblasti. V zadnjih 24 urah je umrlo 57 ljudi, skupaj v Rusiji 1222, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • 13:05

    Španci znova lažje dihajo

    V Španiji so danes znova nekoliko omilili pravila karantene, namenjena zajezitvi novega koronavirusa. Po 48 dneh karantene so se tudi odrasli lahko znova odpravili od doma na sprehod ali rekreacijo. Pred tem so lahko dom zapustili le, če so morali v službo, po nakupih, k zdravniku ali peljati psa na kratek sprehod.

    Kraji z več kot pet tisoč prebivalci so določili urnik, kdaj lahko katera skupina prebivalcev zapusti dom.

    Španija rekreacija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    V Španiji so karanteno z namenom zajezitve novega koronavirusa razglasili 14. marca, zdaj pa jo postopoma rahljajo. Sproščanje ukrepov bo trajalo do konca junija.

    Razmere so se sicer v državi že močno umirile. V zadnjem dnevu so po podatkih ministrstva za zdravje zabeležili 1.147 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj od razglasitve karantene, poroča španski časnik El Pais. Skupno so potrdili 216.582 primerov.

    V zadnjem dnevu pa je umrlo še 276 bolnikov z boleznijo covid-19, kar je nekoliko manj kot dan pred tem, ko je bilo smrtnih žrtev 281. Tretji dan zapored so zabeležili manj kot 300 smrtnih žrtev. Vse skupaj je koronavirusna bolezen 19 v Španiji doslej zahtevala 25.100 življenj.

  • 12:53

    10.000 zapornikov na prostosti

    Iz preobremenjenih filipinskih zaporov so zaradi novega koronavirusa izpustili skoraj 10 tisoč zapornikov. Na prostost so izpustili tiste, ki v zaporih čakajo na sojenje, ker si ne morejo privoščiti plačila varščine.

    zaporniki filipini | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Gre za 9.731 zapornikov, je danes povedal uradnik filipinskega vrhovnega sodišča Mario Victor Leonen.

    O izbruhih novega koronavirusa poročajo iz več preobremenjenih filipinskih zaporov, kjer je nemogoče upoštevati pravila družbenega distanciranja. Ponekod je v celicah petkrat več zapornikov od predvidenih zmogljivosti.

    Na Filipinih so sicer doslej potrdili skoraj devet tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom, 603 ljudje so umrli.

  • 10:52

    Gutteres: zaščitimo starejše

    Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v petek dejal, da pandemija novega koronavirusa povzroča "neizmeren strah in trpljenje starejših po vsem svetu". Pozval je k ukrepom za zaščito starejših.

    Japonska starejši koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    "Poleg zdravstvenih posledic so starejši zaradi pandemije bolj izpostavljeni tveganju revščine, diskriminacije in osamljenosti," je Guterres opozoril v videoposlanici o vplivu pandemije covid-19 na starejše.

    Mednarodno skupnost je pozval k ukrepom za posebno zaščito starejših in njihovo vključitev v družbo. Zavzel se je za to, da jih ne bi obravnavali "kot nevidne ali nemočne". "Starejši ljudje imajo enake pravice do življenja in zdravja kot vsi drugi," je poudaril.

  • 09:50

  • 09:50

    Zbolel tudi ruski minister

    V Rusiji, kjer so zabeležili več kot 110 tisoč okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je več kot tisoč ljudi, je za boleznijo covid-19 zbolel tudi minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, zdravi se v eni od moskovskih bolnišnic, poroča STA.

    Zaradi okužbe z novim koronavirusom je od četrtka v samoizolaciji tudi ruski premier Mihail Mišustin, ki ga bo v tem času nadomeščal njegov prvi namestnik Andrej Belousov.

    V petek so v Rusiji zabeležili nov rekordni porast števila okužb, in sicer 7.933, zaradi koronavirusne bolezni pa je umrlo še 96 ljudi, skupaj doslej 1.169. Rusija je s 114.431 okuženimi osma država na svetu z najvišjim številom okužb.

  • 09:47

    Irska: karantena do 18. maja

    Irska je karanteno, katere namen je zajeziti novi koronavirus, podaljšala do 18. maja. "Potrebujemo še dva tedna strogih omejitev, da še bolj oslabimo virus, tako da ne bo imel moči, da bi se vrnil, ko se bomo znova začeli družiti," je Varadkar povedal v televizijskem nagovoru.

    Karantena je v veljavi od 28. marca, izteči pa bi se morala v torek, a so jo zdaj podaljšali do 18. maja.

    18. maja se bo predvidoma lahko začelo delo na prostem, dovoljeno bo tudi druženje majhnih skupin na prostem, odprle pa se bodo tudi nekatere trgovine. Bari, restavracije, kinematografi in druga podjetja se bodo odpirali v poznejših fazah.

    Zadnja faza se bo predvidoma začela 10. avgusta, šole in kolidži pa se bodo znova odprli šele v prihodnjem šolskem letu septembra oziroma oktobra.

    Posamezne predpise bodo sicer omilili že v torek. Ljudje se bodo lahko po novem rekreirali do pet kilometrov od doma. Trenutno ta razdalja znaša dva kilometra. Starejši od 70 let pa bodo lahko zapustili domove, pri čemer se bodo morali izogibati drugim.

Španija rekreacija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Španija
Trendi Slovenec v španski karanteni: Znanec je dobil kazen 1.500 evrov, ker je šel teč #intervju
Ne spreglejte