Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 12. 2018,
6.29

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

3

Natisni članek

CDU Angela Merkel Nemčija politika

Petek, 7. 12. 2018, 6.29

5 let, 4 mesece

Za naslednico Merklove izvolili Annegret Kramp-Karrenbauer #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

3

Angela Merkel in Annegret Kramp-Karrenbauer | Annegret Kramp-Karrenbauer je bila na kongresu CDU izvoljena za naslednico Angele Merkel na čelu stranke. | Foto Reuters

Annegret Kramp-Karrenbauer je bila na kongresu CDU izvoljena za naslednico Angele Merkel na čelu stranke.

Foto: Reuters

Dosedanja generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je bila s 517 glasovi podpore na strankinem kongresu v Hamburgu izvoljena za novo predsednico stranke. Na tem mestu bo po 18 letih nasledila dolgoletno predsednico stranke, nemško kanclerko Angelo Merkel.

"Zahvaljujem se vam za zaupanje," je ob objavi rezultatov dejala novopečena predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer. Stranko je pozvala, naj po pravičnem volilnem boju za vodjo stranke ohrani ta zagon. "Ne sme se končati, ta zagon je treba ohraniti in nas mora zavezati, da z vsemi, ki nosijo odgovornost, ohranimo in oblikujemo ljudsko stranko sredine," je poudarila.

Protikandidata prosila, da bi v prihodnje sodelovali

Pri tem je prosila protikandidata Friedricha Merza in Jensa Spahna, da bi v prihodnje sodelovali in skupaj oblikovali stranko. Oba protikandidata sta ji že čestitala in ji izrekla iskreno podporo. Glede na posnetke je svojo naslednico objela in ji čestitala tudi njena predhodnica na čelu stranke Angela Merkel.

Kramp-Karrenbauerjeva je v drugem krogu glasovanja prejela 517 glasov od 999 oddanih. V drugem krogu se je spopadla z Merzem, ki je prejel 482 glasov. V prvem krogu je 999 delegatov Kramp-Karrenbauerjevi namenilo 450 glasov, Merz jih je prejel 392, Spahn pa 157. Medtem ko se zdravstveni minister Spahn sedaj poteguje za članstvo v predsedstvu stranke, je Merz to možnost zavrnil in svojim podpornikom svetoval, naj podprejo Spahna.

Lik in delo Angele Merkel. Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Novi predsednici stranke so čestitali tudi iz drugih nemških strank. Predsednica socialdemokratov (SPD) Andrea Nahles je Kramp-Karrenbauerjevi ponudila uspešno sodelovanje v veliko koaliciji in ji zaželela uspeh. "Vstopate v velike čevlje," je dodala Nahlesova in dodala, da je pred koalicijo sedaj reševanje problemov.

Vodja sestrske krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer je novi predsednici preko Twitterja zaželel veliko uspeha in dobro medstrankarsko sodelovanje. Kramp-Karrenbauerjevi so čestitali tudi liberalci (FDP) in Zeleni. Oboji so dodali, da se že veselijo pravičnega političnega boja.

Melania Trump
Novice Merklova ostaja najvplivnejša ženska na svetu, Trumpove ni na Forbesovi lestvici

"Razumeli smo, kaj pomeni konservativno"

Merklova je pred tem v svojem zadnjem nagovoru kot predsednica stranke poudarila, da se morajo krščanski demokrati z novim vodstvom in programom zoperstaviti izzivom prihodnosti. Opozorila je, da so pri Krščansko-demokratski stranki in sestrski Krščansko-socialni uniji (CSU) v preteklih letih z grenkim priokusom uvideli, kam vodi neskončen spor.

"Razumeli smo, da konservativno ne pomeni konzerviranja, ampak da ohranimo to, kar nas krepi, in spremenimo to, kar nas ovira," je danes poudarila Angela Merkel. | Foto: Reuters "Razumeli smo, da konservativno ne pomeni konzerviranja, ampak da ohranimo to, kar nas krepi, in spremenimo to, kar nas ovira," je danes poudarila Angela Merkel. Foto: Reuters

Spomnila je, da je stranka v sedemdesetih letih sodobne Nemčije kar 50 let postavljala predsednika vlade, a to po njenem mnenju ni razlog za ponos, temveč morajo biti v stranki ponižni. To jim je po njenem uspelo, ker so oblikovali politiko na krščanskih vrednotah, a hkrati razumeli, kaj se dogaja okoli njih, in bili pripravljeni sprejemati dobre kompromise.

"Razumeli smo, da konservativno ne pomeni konzerviranja, ampak da ohranimo to, kar nas krepi, in spremenimo to, kar nas ovira," je še dodala.

Novoizvoljeni predsednici nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer so čestitali tudi iz Nove Slovenije (NSi), ki je skupaj s CDU del Evropske ljudske stranke (EPP). Med drugim se današnjega kongresa v Hamburgu iz vrst NSi udeležuje evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi). Uspešno delo na zahtevni funkciji so novi predsednici zaželeli tudi v SLS.
Marjan Šarec Angela Merkel
Novice Angelo Merkel na oblasti ohranjala njena največja napaka

Opozorila je na prihodnje izzive

Iz svojih preteklih let je navedla tudi nekaj uspehov stranke v njenih štirih vladah, tako je ponosna na uvedbo pozitivne ničle, s katero se uspešno bojujejo proti zadolženosti Nemčije, in pa tudi na obvladovanje migracijske krize, ki je sicer resno zamajala nemško politiko.

Opozorila je še na prihodnje izzive, med drugim varnostne razmere in vlogo multilateralizma v svetu. Ob tem je izrazila željo, da bi stranka tudi v najtežjih urah vztrajala pri krščansko-demokratskih vrednotah in služila državljanom Nemčije.

Angela Merkel
Novice Merklova priznala napake pri begunski politiki

Ob koncu govora je kanclerka še zagotovila, da kljub opustitvi predsedovanja CDU ostaja zavezana stranki. Pojasnila je, da je položaje vedno poskušala opravljati z dostojanstvom in da jih je želela z dostojanstvom tudi zapustiti. Ob koncu govora je kanclerka požela bučen aplavz s stoječimi ovacijami, ki je trajal skoraj deset minut.

 

Ne spreglejte