SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kardinal Pell s pritožbo proti obsodbi zaradi spolnih zlorab

0,56

termometer

George Pell
Avstralski kardinal George Pell se je pritožil na šestletno zaporno kazen zaradi očitanih spolnih zlorab. Foto: Reuters

Avstralski kardinal George Pell je vložil pritožbo proti obsodbi na šest let zapora zaradi spolnih zlorab dveh dečkov konec devetdesetih let. Obramba je na današnjem naroku obtožbe označila za bizarne in nemogoče.

Odvetnik Bret Walker je predstavil elemente, ki bi morali preprečiti obsodbo Georgea Pella. Med drugim je Walker trdil, da je obsodba nerazumna, saj da temelji samo na pričanju ene od žrtev, sodnik pa tudi ni dovolil dokaznega materiala obrambe.

George Pell Novice Tretji mož Vatikana obsojen na šest let zapora

Kardinalov odvetnik primer označil za bizaren

Poleg tega glede na datume in kardinalovo javno potrjeno gibanje na dneve, ko naj bi se zgodile zlorabe, čas napada ni mogoč, je menil Walker. Pell se je namreč v času, ko naj bi se zgodilo posilstvo, pogovarjal z verniki na zahodnih vratih, je pojasnil.

Avstralski kardinal George Pell zavrača obtožbe, da bi v devetdesetih letih spolno zlorabil dva dečka. Avstralski kardinal George Pell zavrača obtožbe, da bi v devetdesetih letih spolno zlorabil dva dečka. Foto: Reuters

Trdil je še, da ni bilo mogoče, da bi dečka neopaženo zapustila pevski zbor ali da bi se v zakristiji zgodila kakršnakoli zloraba, saj je bila cerkev po maši še polna. Celoten primer je odvetnik označil za "bizarno neverjetnega".

Zaslišanje v okviru obravnave pritožbe bo potekalo še v četrtek, nato pa bodo trije sodniki vrhovnega sodišča v zvezni državi Viktorija sprejeli odločitev, kar bi lahko trajalo več tednov. Na njihovo odločitev je še možna pritožba na avstralsko višje sodišče.

kardinal George Pell Novice Avstralski kardinal Pell zaradi zlorab v preiskovalni zapor

Nekdanji tretji mož Vatikana obsojen na šest let zapora

Strokovnjak za kazensko pravo z Univerze v Melbournu Jeremy Gans je še pred današnjim zaslišanjem ocenil, da ima Pell dobre možnosti, da uspe s pritožbo. "Neobičajno je, da so tovrstne obtožbe utemeljene zgolj na pričanju ene žrtve, brez drugih dokazov krivde. Še posebej neobičajno pa je, da se to zgodi, ko obstaja druga žrtev, ki ni nikoli spregovorila in ne more pričati," je pojasnil Gans.

Nekdanji tretji mož Vatikana je bil marca obsojen na šest let zapora. Spoznali so ga za krivega spolnih zlorab dveh 13-letnih dečkov s prestižnega kolidža sv. Kevina v letih 1996 in 1997. Ena od žrtev je kardinala ovadila policiji leta 2015, druga pa je leta 2014 umrla zaradi prevelikega odmerka mamil in ni nikoli javno spregovorila o zlorabi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin