Ponedeljek,
11. 11. 2013,
15.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

študentje študij univerza ZDA Kitajska

Ponedeljek, 11. 11. 2013, 15.33

8 let

Kako ZDA novačijo tuje študente

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ZDA postajajo vse bolj privlačna destinacija za tuje študente, ki predstavljajo skoraj 4 odstotke ameriške študentske populacije. Največ zanimanja je med Kitajci, Indijci, Južnimi Korejci in Savdijci.

V lanskem študijskem letu je v ZDA študiralo skoraj 820 tisoč tujih študentov, kar je dobrih sedem odstotkov več kot leto prej. Število narašča že sedem let zapored, letno poročilo Inštituta za mednarodno izobraževanje povzema The Wall Street Journal. Rezultat marketinškega pristopa Do večjega zanimanja za študij v ZDA ni prišlo samo po sebi, temveč je rezultat trženjskih projektov ameriških univerz, za katere so tuji študenti izjemno donosen trg. Osebje iz Northern State University je celo potovalo na Kitajsko, v Južno Korejo, Vietnam, Indijo in Evropo, kjer je študente prepričevalo, kako izjemna priložnost je študij v ZDA.

Molzne krave V času krčenja javnih subvencij tuji študenti za ameriške univerze postajajo molzne krave. Približno dve tretjini mednarodnih študentov študij plačajo sami, večina jih je neupravičenih do pomoči ameriške vlade. Poleg šolnine morajo poravnati še stroške bivanja in hrane, zaračunajo jim tudi dodatne pristojbine. Vse to jih na univerzi Northern State skupaj stane več kot 15 tisoč dolarjev letno.

Skupaj tuji študenti ameriško gospodarstvo letno obogatijo za 24 milijard dolarjev.

Zlata jama so Kitajci Zlata jama so kitajski študenti, lani jih je v ZDA študiralo več kot 235 tisoč. Vse več jih je tudi iz Brazilije in Savdske Arabije, ki jim država za to ponuja štipendije. Se pa nekoliko zmanjšuje število študentov iz Indije in Južne Koreje, in sicer zaradi zastoja indijskega gospodarstva, Južna Koreja pa študente spodbuja k študiju na Kitajskem in drugih azijskih državah.

Največ zanimanja je za študij poslovnih in računalniški ved, programiranja in matematike.

Kje študirajo Američani? Interes za študij v tujini raste tudi med Američani. Največ jih študira v Evropi, in sicer v Veliki Britaniji, Italiji, Španiji in Franciji. Peta najbolj priljubljena destinacija pa je Kitajska, kjer študira približno 15 tisoč ameriških študentov.