Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2014,
18.18

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ebola

Petek, 29. 8. 2014, 18.18

4 leta, 11 mesecev

Kako se z ebolo spopada Evropa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V EU so danes pozvali k bolj usklajenemu in celovitemu mednarodnemu spopadanju s hemoragično mrzlico ebolo.

To ni le zdravstvena in humanitarna, ampak sistemska težava, ki ima lahko katastrofalne posledice. Osamiti je treba bolezen, ne prizadetih držav, opozarjajo viri pri EU in ponavljajo, da so tveganja v Evropi zelo zelo majhna.

"Ebola si zasluži vso našo pozornost," opozarjajo viri. To namreč ni le zdravstveno in humanitarno, temveč sistemsko vprašanje, saj bolezen spodkopava vse sektorje v prizadetih državah, poleg zdravstvenega tudi trgovino, kmetijstvo in promet, so ponazorili.

Finančna pomoč je pomembna, ampak predvsem je nujno zagotoviti usklajen in vsestranski odziv mednarodne skupnosti, česar za zdaj ni, so poudarili viri. Ebola lahko uniči razvoj zahodne Afrike Nujno je zajeziti širjenje ebole, saj lahko popolnoma zavre in celo uniči dosedanji razvoj zahodne Afrike, a ne s prekinitvijo stikov s prizadetimi državami, opozarjajo v Bruslju.

"Osamiti je treba bolezen, ne pa tudi držav, saj se te tako ne morejo bojevati z njo," so posvarili in opozorilo utemeljili z besedami, da je vse preveč paničnih in nepremišljenih odpovedi poletov v te države oziroma iz njih.

V Evropi so tveganja zelo zelo majhna, zelo neverjetno je, da bi lahko ebola dosegla EU. Za zdaj so znani le trije primeri okužb ljudi iz EU, ki so bili v zahodni Afriki. Opazile so jih Španija, Velika Britanija in Nemčija, so pojasnili viri. Prvi primer okužbe tudi v Senegalu Prvi primer okužbe z ebolo so odkrili tudi v Senegalu, je danes sporočilo senegalsko ministrstvo za zdravje, medtem ko se hemoragična mrzlica, zaradi katere je umrlo že več kot 1.500 ljudi, še naprej širi po zahodni Afriki, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Z virusom ebole se je okužil 21-letnik iz sosednje Gvineje, tam se je epidemija prvič pojavila decembra lani. Obdržali so ga na opazovanju, a je bolnik nato izginil in pobegnil v Senegal, je danes povedala senegalska ministrica za zdravje Awa Marie Coll Seck.

Zdaj je v karanteni v senegalski prestolnici Dakar. Senegalske oblasti so opozorile, da je 21-letnik v državo najverjetneje prispel 27. avgusta.

Ne spreglejte