Aleš Žužek

Torek,
3. 11. 2015,
11.59

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Elizabeth Holmes Theranos bogastvo

Torek, 3. 11. 2015, 11.59

2 leti, 3 mesece

Je najmlajša milijarderka na svetu pred zlomom?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mlada milijarderka Elizabeth Holmes je še do pred kratkim veljala za žensko, ki bo krojila prihodnost. Toda zdaj so se pojavili dvomi o kakovosti njene metode opravljanja hitrih krvnih testov.

Holmesova je ustanovila podjetje Theranos za hitre krvne teste jeseni leta 2003, ko je imela samo 19 let. Danes je to podjetje vredno več kot devet milijard dolarjev oziroma osem milijard evrov.

Brez bolečin in z le nekaj kapljicami krvi 31-letna Holmesova se zelo boji igel, zato je njen cilj tudi zmanjšati bolečino in stroške pri odvzemu krvi. V nasprotju z običajnimi testi krvi, kjer potrebujejo epruvete krvi, Theranosov sistem potrebuje le nekaj kapljic.

Holmesova ni nikoli javno pojasnila, kako natančno delujejo njene naprave za analizo krvi (imenovane Edisonove naprave). Povedala je le, da temeljijo na istih kemičnih procesih kot pri napravah v navadnih laboratorijih, a so izboljšane.

Vlagatelji so ji zaupali Kljub temu je prepričala številne vlagatelje, med drugim ustanovitelja Oracla Larryja Ellisona. Vrednost njenega start-up podjetja je tako s 360 milijonov evrov narasla na zdajšnjih več kot osem milijard, piše nemški tednik Manager Magazin.

V upravni odbor podjetja, v katerem ima še vedno 50-odstotni lastniški delež, je pritegnila znana nekdanja politika: nekdanjega ameriškega državnega sekretarja Georgea Schultza in slovitega Henryja Kissingerja. Ta je hvalil Holmesovo kot žensko z železno voljo.

Mlada ljubljenka medijev Holmesova je postala tudi ljubljenka medijev. Razglašali so jo za novega Marka Zuckerberga, novega Steva Jobsa, pisali, da je ženska, ki bi ji lahko pripadla prihodnost. Revija Forbes jo je razglasila za najmlajšo milijarderko na svetu, ki je sama ustvarila svoje bogastvo.

Zdaj pa se nad Holmesovo zgrinjajo črni oblaki. Najprej je časnik The Wall Street Journal objavil članek, v katerem je navajal besede enega od nekdanjih vodilnih uslužbencev Theranosa, da so konec leta 2014 z Edisonovo napravo opravili samo 15 testov, 190 drugih testov pa z običajnimi napravi (med drugimi tudi s Siemensovimi), ki jih uporabljajo tudi drugi laboratoriji.

Nezanesljivi testi in redčenje krvi? Prav tako je ameriški poslovni časnik napisal, da so nekateri drugi sodelavci dvomili o natančnosti lastnih naprav. To potrjuje tudi e-pošta znotraj podjetja, ki so jo videli novinarji The Wall Street Journala.

Testi z Edisonovo napravo so pri različni uporabi pokazali drugačne rezultate kot naprave z odobrenimi metodami, ki jih uporablja konkurenca. Eden od mogočih razlogov za to bi lahko bil, da Theranos razredči kri, ki jo testira. To metodo znanstveniki označujejo za ponarejanje rezultatov oziroma slabo laboratorijsko prakso.

Po Holmesovi je udarila tudi uprava za hrano in zdravila Holmesova se je na pisanje časnika odzvala bojevito: zanikala je navedbe, postavila pod vprašaj verodostojnost izjav nekdanjih sodelavcev, prav tako je trdila, da uporaba Siemensovih naprav v Theranosovih laboratorijih ne pomeni, da so njihove lastne naprave nekakovostne.

V začetku tedna je svoje poročilo objavila tudi Uprava ZDA za hrano in zdravila (FDA). Ta je avgusta opravila preiskavo v Theranosu. Deli poročila so počrnjeni, toda kljub temu se iz poročila lahko razbere, da male stekleničke za shranjevanje krvi, ki jih uporablja Theranos, še niso odobren medicinski pripomoček.

Najpomembnejši partner Holmesove želi pojasnitev afere Prav tako podjetje nima ustreznih notranjih postopkov, da bi se odzvalo na pritožbe strank. Theranos prav tako ne preverja dovolj kakovosti svojih dobaviteljev. Holmesova zagotavlja, da bo priporočila FDA upoštevala in odpravila pomanjkljivosti. Kot pravi, mora zdaj samo svoj kakovostni in laboratorijski koncept prilagoditi konceptu FDA.

Holmesovi se mudi: veriga lekarn Walgreens, njen najpomembnejši partner, je sporočila, da do nadaljnjega v svojih podružnicah ne bo odprla nobenega oddelka s Theranosovim laboratorijem, dokler se afera ne bo pojasnila.