Četrtek,
22. 11. 2012,
8.24

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Izrael Gaza

Natisni članek

Četrtek, 22. 11. 2012, 8.24

8 let, 4 mesece

Izraelska vojska aretirala 55 palestinskih teroristov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Le nekaj ur po sklenitvi premirja je izraelska vojska na Zahodnem bregu aretirala 55 Palestincev, za katere je dejala, da so teroristični operativci.

Kot je sporočila izraelska vojska, gre za "teroristične operativce, povezane z različnimi terorističnimi skupinami", med drugim s Hamasom in Islamskim džihadom. Racija je bila po navedbah izraelske vojske povezana z "nedavnimi terorističnimi in nasilnimi dejavnostmi" na Zahodnem bregu, kjer so v minulih dneh potekali množični protesti in izgredi zaradi neusmiljenega izraelskega bombardiranja območja Gaze.

Izraelska vojska je sicer sporočila, da so Palestinci iz Gaze prvo uro premirja izstrelili pet raket. Tri so pristale na izraelskem ozemlju, dve pa je prestregel protiraketni obrambni sistem. O ranjenih ali gmotni škodi ne poročajo, izraelska vojska pa ni odgovorila na izstrelke.

Premirje doseženo po osmih dneh boja Prekinitev ognja sta v sredo v Kairu objavila egiptovski zunanji minister Mohamed Kamel Amr in ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Dogovor zavezuje Izrael k ustavitvi vseh napadov na Gazo s kopnega, morja in iz zraka, vključno z vdori in usmerjenimi napadi na posameznike.

Palestinska stran je morala ustaviti vse napade iz Gaze na Izrael.

Izrael zadel 1500 tarč Izrael je v osem dni trajajoči ofenzivi na Gazo zadel 1500 tarč z izstrelki z morja in iz zraka. Hamas in Islamski džihad sta na izraelsko ozemlje izstrelila skoraj enako število raket. Od tega jih je 875 padlo na nenaseljena območja, 421 jih je prestregel protiraketni sistem, 58 pa jih je zadelo naseljena območja.

Na palestinski strani je bilo ubitih 160 ljudi, od tega več kot polovica civilistov, na izraelski pa pet.