Nedelja,
28. 7. 2024,
8.49

Osveženo pred

1 ura, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
Benjamin Netanjahu napad Hezbolah Hamas Gaza Izrael

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 8.49

1 ura, 51 minut

Izrael v odgovor na napad na Golansko planoto obstreljuje Libanon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
Nogometno igrišče na okupiranem ozemlju na Golanski planoti | Benjamin Netanjahu je že v soboto obljubil maščevanje Hezbolahu. | Foto Reuters

Benjamin Netanjahu je že v soboto obljubil maščevanje Hezbolahu.

Foto: Reuters

Izraelska letala so ponoči v odgovor na sobotni smrtonosni napad na zasedeno Golansko planoto obstreljevala poslopja gibanja Hezbolah na jugu in vzhodu Libanona, je sporočila izraelska vojska. Libanonsko šiitsko gibanje sicer zavrača odgovornost za napad, ki je v vasi, kjer živijo pripadniki etnične skupine Druzov, terjal najmanj 12 življenj.

Izraelska vojska je sporočila, da je zadela skladišča orožja kot tudi "bojno infrastrukturo" v več delih Libanona, poročajo tuje tiskovne agencije.

V napadu na sirsko Golansko planoto, ki jo od leta 1967 okupira Izrael, je bilo v soboto ubitih 12 ljudi, še 18 je ranjenih. Ker je raketa zadela nogometno igrišče, so bile žrtve otroci in mladostniki, stari med 10 in 20 let.

Iz Hezbolaha, ki od oktobra redno obstreljuje Izrael, vključno z zasedeno Golansko planoto, so sporočili, da niso izvedli tega napada na arabsko govorečo skupnost Druzov.

Nasprotno trdi izraelska vojska, premier Benjamin Netanjahu pa je že v soboto Hezbolahu zagrozil, da bo za ta napad plačal "visoko ceno, kakršne še ni plačal". Izraelsko zunanje ministrstvo je danes v izjavi Hezbolah obtožilo, da je "prekoračil vse rdeče črte", ko je z iransko raketo zadel nogometno igrišče na Golanski planoti.

Ministrstvo je ob tem sporočilo, da se bo Izrael odzval v skladu s pravico do samoobrambe. "Edini način, kako lahko svet prepreči obširno vojno, ki bi bila uničujoča tudi za Libanon, je, da Hezbolah prisili k izvajanju resolucije Varnostnega sveta 1701. Zdaj je zadnji trenutek, da to stori diplomatsko," je izjavo sklenil tiskovni predstavnik ministrstva.

Omenjena resolucija, ki jo je VS ZN sprejel leta 2006, ko je Izrael nazadnje izvedel invazijo na Libanon, med drugim poziva k razorožitvi Hezbolaha.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi pa je po poročanju izraelskih medijev sporočil, da zvišujejo stopnjo pripravljenosti za "naslednjo fazo spopadov na severu".

Vrstijo se pozivi k zadržanosti 

Iz Združenih narodov so sprti strani pozvali k zadržanosti in ob tem opozorili na nevarnost regionalne vojne.

K zadržanosti je pozval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je hkrati obsodil napad.

Iran svari Izrael pred zaostrovanjem razmer v regiji

Tudi Iran je danes Izrael posvaril pred novimi vojaškimi "avanturami" v Libanonu. "Vsako ignorantsko dejanje sionističnega režima lahko privede do povečanja obsega nestabilnosti, negotovosti in vojne v regiji," je danes sporočil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva in dodal, da bo Izrael odgovoren za "nepredvidene posledice in odzive na tako neumno vedenje", piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še dodal tiskovni predstavnik ministrstva, Izrael sploh nima moralne avtoritete, da komentira smrti na Golanski planoti, saj gre za mednarodno priznano ozemlje Sirije, ki ga okupira od leta 1967. Izrael si je to območje tudi enostransko priključil.

V skoraj desetih mesecih medsebojnega obstreljevanja, ki je - večinoma na libanonski strani - terjalo številne smrtne žrtve, so najvišji predstavniki Izraela Libanonu že grozili z usodo Gaze.

Hezbolah je bil kot stranka in oboroženo gibanje ustanovljen s pomočjo Irana leta 1985 ravno v odgovor na izraelsko okupacijo južnega Libanona, ki je trajala do leta 2000. Šest let pozneje je izraelska vojska v odgovor na napade Hezbolaha znova izvedla invazijo na tem območju. V 34-dnevni vojni je takrat bilo ubitih več kot tisoč ljudi.

Nogometno igrišče na okupiranem ozemlju na Golanski planoti
Novice V obstreljevanju med Libanonom in Izraelom več mrtvih
Gaza
Novice Izrael v napadu na šolo v Gazi ubil 30 ljudi, še sto je ranjenih