Petek,
12. 10. 2018,
16.03

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Petek, 12. 10. 2018, 16.03

5 let, 6 mesecev

Izginotje savdskega novinarja že vpliva na poslovne odnose

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Richard Branson | Britanski milijarder Richard Branson je sporočil, da je zamrznil več poslovnih projektov s Savdsko Arabijo. | Foto Reuters

Britanski milijarder Richard Branson je sporočil, da je zamrznil več poslovnih projektov s Savdsko Arabijo.

Foto: Reuters

Izginotje savdskega novinarja Džamala Hašodžija ima posledice tudi na poslovne odnose z arabsko kraljevino, saj se je več pomembnih poslovnežev distanciralo od Savdske Arabije. To bi lahko ogrozilo ambiciozne reformne projekte savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Britanski milijarder Richard Branson je sporočil, da je zamrznil več poslovnih projektov s Savdsko Arabijo.

"Če se bo kot resnično izkazalo poročanje o izginotju novinarja" - za katerega turške oblasti domnevajo, da so ga ubili, ko je bil 2. oktobra na savdskem konzulatu v Istanbulu - "bo to spremenilo sposobnost vseh nas na Zahodu za poslovanje s savdsko vlado", je dejal. V sporočilu, ki ga je objavil v četrtek zvečer na spletni strani svojega podjetja, je dodal, da so od savdskih oblasti zahtevali več informacij in da se izjasnijo do novinarja.

Sporočil je, da dokler traja preiskava izginotja novinarja in dokler ne bo znano, kje je, zamrzuje izvedbo dveh turističnih projektov ob Rdečem morju. Virgin pa je zamrznil pogajanja z Rijadom o vlaganjih v njihovi vesoljski podjetji Virgin Orbit in Virgin Galactic, ki naj bi čez nekaj tednov izvedel svoj prvi vesoljski polet.

Džamal Hašodži
Novice Turčija ZDA domnevno predala dokaze o mučenju in umoru savdskega novinarja

Več medijev odpovedalo sodelovanje na mednarodni konferenci

Savdski prestolonaslednik ima ambiciozen program Vizija 2030, s katerim želi z nafto bogato konservativno kraljevino spremeniti v središče globalnih inovacij in bolje odgovoriti na zahteve vse mlajšega prebivalstva. Kljub kritikam zaradi kršitev človekovih pravic in vloge v vojni v Jemnu, so mnogi podjetniki, vlagatelji in vidni predstavniki medijev podprli njegovo vizijo nove Savdske Arabije.

Mednarodna podpora naj bi se pokazala tudi na mednarodni konferenci o vlaganjih med 23. in 25. oktobrom v Rijadu, ki jo zaradi udeležbe visokih tujih gospodarskih predstavnikov imenujejo tudi "Davos v puščavi".

Mjanmar
Novice V Mjanmaru zaradi kritičnega poročanja aretirali tri novinarje

Zaradi afere s savdskim novinarjem je več medijskih partnerjev konference že odpovedalo sodelovanje - med njimi New York Times, Los Angeles Times, Viacom in Economist. Udeležbo je odpovedalo tudi več vidnih novinarjev.

Predsednik Uberja Dara Khosrowshahi je sporočil, da se konference ne bo udeležil, "razen če bodo na dan prišli zelo drugačni podatki". Njegova odsotnost bo pomemben simbol, saj je savdski investicijski sklad (PIF) v Uber leta 2016 vložil 3,5 milijarde ameriških dolarjev. Sklad ima delež tudi v Tesli in njegovem tekmecu Lucid.

Novice V Bolgariji umorili 30-letno televizijsko novinarko

Trump izginotje označil kot strašno, prodaje orožja zaveznici pa ne namerava zmanjšati

Številni pomembni ljudje sodelovanja sicer niso odpovedali, kot sta na primer šef ameriške banke JPMorgan Chase Jamie Dimon in ameriški minister za finance Steven Mnuchin. Vendar je atmosfera daleč od tiste ob lanski prvi konferenci, na kateri se je v Rijadu zbralo okoli 3500 visokih gospodarskih in političnih predstavnikov.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je izginotje novinarja označil kot strašno, medtem kljub temu ne namerava zmanjšati prodaje orožja zaveznici ZDA. V četrtek je tako dejal, da je 110 milijard dolarjev načrtovane prodaje vojaške opreme Savdski Arabiji zelo pomembnih za ZDA.

Džamal Hašodži
Novice Savdskega novinarja naj bi v Turčiji ubila posebej poslana ekipa
Viktoria Marinova
Novice V Nemčiji prijeli osumljenca v zvezi z umorom bolgarske novinarke #video
Viktoria Marinova
Novice Bruselj poziva Bolgarijo k "hitri in učinkoviti" preiskavi umora bolgarske novinarke
Žavbi
Novice Društvo novinarjev poziva novinarje k prijavi groženj
Daphne Caruana Galizia Jan Kuciak
Mnenja Primož Cirman: Novinarje ubijajo