SiolNET. Novice Svet
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijanska vlada preprečila razpad koalicije

0,14

termometer

Giuseppe Conte | "Pripravljeni smo še naprej deliti odgovornost vlade, kot smo to počeli do zdaj, vendar na pošten in konstruktiven način," je po srečanju s premierjem Mariem Draghijem dejal voditelj Gibanja petih zvezd Giuseppe Conte. | Foto: Reuters
"Pripravljeni smo še naprej deliti odgovornost vlade, kot smo to počeli do zdaj, vendar na pošten in konstruktiven način," je po srečanju s premierjem Mariem Draghijem dejal voditelj Gibanja petih zvezd Giuseppe Conte. Foto: Reuters

Italija se je za zdaj izognila politični krizi, potem ko je stranka Gibanje pet zvezd danes napovedala, da bo ostala v vladajoči koaliciji. Populistična stranka je v zadnjih tednih močno kritizirala vlado glede tem, kot so dobava orožja Ukrajini ter delitev in višina državne finančne podpore v Italiji.

Voditelj Gibanja petih zvezd Giuseppe Conte se je danes sestal z italijanskim predsednikom vlade Mariem Draghijem. "Pripravljeni smo še naprej deliti odgovornost vlade, kot smo to počeli do zdaj, vendar na pošten in konstruktiven način," je po srečanju dejal Conte.

Draghiju je v imenu svoje stranke izročil dokument, v katerem je navedel razloge za nezadovoljstvo in zahteval spremembo usmeritve. Draghi bo te zahteve preučil, je še dejal Conte.

Pred sestankom ni bilo jasno, ali bo Draghijeva koalicija lahko še naprej vladala, če bo Gibanje pet zvezd izstopilo. Če bi koalicija razpadla, bi morali prebivalci Italije znova oditi na volišča.

Stranka Gibanje pet zvezd se je sicer znašla v še večji krizi, odkar jo je s svojimi podporniki nedavno zapustil italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Ko je odšlo več deset njenih poslancev, so se okrepili pozivi k izstopu stranke iz vlade.

Poleg tega so se pojavile govorice, da se je Draghi z ustanoviteljem stranke Beppejem Grillom pogovarjal o tem, da bi Conteja prisilil k izstopu iz stranke. Draghi je zanikal, da bi do takšnih pogovorov prišlo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin