SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Islamisti obglavili 15 vojakov in objavili posnetek (video)

3

termometer

Skrajneži Islamske države so objavili posnetek ujetih sirskih vojakov, ki jih pod vodstvom Džihadija Johna vodijo na usmrtitev. Na istem posnetku je tudi obglavljenje humanitarca iz ZDA Petra Kassiga.

Na posnetku v črno oblečeni vojaki, ki jih pripeljejo na usmrtitev, klečijo pred islamisti, ti pa drug za drugim povlečejo nože iz škatle. Samo obglavljenje vojakov ni posneto, so pa prikazani ubiti vojaki in njihove odrezane glave.

Na istem posnetku je ubit tudi 26-letni Kassiga, ki ga je ubil razvpiti Džihadi John in ob tem predsedniku ZDA Baracku Obami sporočil, da bodo muslimanski skrajneži ubijali ameriške državljane "na njihovih ulicah". "Sporočilo Obami, temu rimskemu psu: ubijamo Bašarjeve vojake, jutri pa bomo ubijali tvoje vojake," na posnetku napove Džihadi John, nato pa pokaže Kassigovo odrezano glavo. Obama je usmrtitev Kassiga, ki so ga ujeli lani, označil za "čisto zlo", britanski premier David Cameron pa za "hladnokrvni umor". Kassig je v ujetništvu sprejel islam in spremenil ime v Abdul Rahman.

Džihadi John, ki ima londonski naglas, je zverinsko ubil dva ameriška in dva britanska talca ter naj bi bil po pisanju britanskega Daily Maila prejšnji teden ranjen v zračnem napadu na vzhodu Iraka in je v bolnišnici. V istem napadu naj bi bil ranjen tudi vodja IS Abu Bakr Al Bagdadi, kar pa so v IS zanikali ter objavili njegov posnetek, na katerem je napovedal nadaljevanje džihada proti Zahodu.

Ima IS več kot 200 tisoč vojakov? Medtem so se pojavila ugibanja, da ima Islamska država (IS) najmanj 200 tisoč borcev, in ne do 31.500, kot se je do zdaj ocenjevalo. Eden izmed kurdskih voditeljev meni, da zmožnost IS, da napada cilje na več frontah v Siriji in Iraku, kaže, da je islamistov najmanj 200 tisoč, kar je sedem ali osemkrat več, kot je do zdaj ocenjevala ameriška osrednja obveščevalna služba (Cia).

Britanski general Richard Dannatt, ki je nekoč vodil britansko vojsko, je za britanski časnik Mirror ocenil, da se bodo morale britanske enote bojevati na kopnem v Siriji in Iraku, če bodo hotele premagati IS. Zavezniki pod vodstvom ZDA so do zdaj v boju z islamisti pomagali z zračnimi napadi ter urjenjem iraških in kurdskih borcev, Washington in London pa sta se izogibala pošiljanju svojih vojakov na teren v boj proti skrajnežem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin