Četrtek,
12. 6. 2014,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Irak Bagdad

Četrtek, 12. 6. 2014, 9.39

8 let

Irak na robu vojne: Islamisti želijo "poravnati račune"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupina iraških upornikov, povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, je po zavzetju dveh ključnih sunitskih mest v Iraku napovedala še pohod na prestolnico Bagdad.

Islamistični uporniki iz skupine Islamska država Iraka in Levanta (Isil) in drugi sunitski uporniki so v zadnjih dneh zavzeli precejšen del severnega Iraka. Potem ko so zavzeli drugo največje mesto Mosul in Tikrit, rojstno mesto nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, so napovedali pohod še na Bagdad in Karbalo, enega najsvetejših šiitskih krajev. Medtem je vojska upornikom Tikrit iztrgala iz rok.

Vladne sile so napredovanje upornikov ustavile blizu Samare, mesta okoli 110 kilometrov severno od Bagdada. Predstavnik Isila je borce pozval, naj se pridružijo pohodu na Bagdad in južna mesta, kjer so večinoma šiitske skupnosti, ki jih ima skupina za "nevernike".

Abu Muhamed Al Adnani je dodal, da bodo v Kirkuku "poravnali račune". Iz krajev, ki so jih zasedli uporniki, je zbežalo okoli pol milijona ljudi, ki so čez noč postali begunci.

Kirkuk v rokah Kurdov Iraški Kurdi so sporočili, da so prevzeli popoln nadzor nad zaradi nafte pomembnim mestom Kirkuk, potem ko ga je zapustila iraška vojska. Kurdi veljajo za nekakšen branik pred sunitskimi uporniki.

Na pomoč poklicali ZDA Iraška vlada je zaradi napredovanja upornikov na pomoč poklical ZDA, ki razmišljajo, da bi se na prošnjo odzvale z napadi brezpilotnih letal. Uradni Bagdad je sporočil, da bo "dovolil napade ZDA na skrajneže, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida".

V preteklosti je Washington prošnje Bagdada za pomoč z brezpilotnimi letali zavrnil. Če bo tokrat drugače, se bodo ZDA nekako vrnile v Irak, od koder so se umaknile konec leta 2011.

Zasedal bo Varnostni svet Zaradi bojev v Iraku se bo sestal Varnostni svet Združenih narodov. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je sunitski upor označil za grožnjo demokraciji: "Terorizem ne sme spodkopati demokracije".