Ponedeljek,
11. 8. 2014,
14.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška Srbija BiH

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 14.28

8 let, 3 mesece

Hrvatica iz Sarajeva in Beograjčanka bosta usodni da dahnili na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Beograjčanka Marija Savić in Hrvatica iz Sarajeva Di Saržinski svojega partnerstva nista mogli uzakoniti ne v Srbiji ne v BiH, jeseni bosta to storili na Hrvaškem.

Po tistem, ko sta pretekli teden prvi gejevski zakon napovedala dva moška, sta Jutarnjemu listu svojo zgodbo zaupali Beograjčanka in Sarajevčanka, ki trenutno živita v Sarajevu. Kot je povedala Marija Savić, sta čakali, da na Hrvaškem začne veljati zakon o istospolni skupnosti, "da bi začeli živeti približno normalno".

Težava je eksistenčna Sama poroka jima ne pomeni veliko, je pa od dokumenta precej odvisno njuno življenje. V BiH namreč ne obstaja zakon o istospolni skupnosti, kot je znano, pa si v Srbiji zatiskajo oči pred homoseksualnostjo, saj celo vsak drugi Srb meni, da je homoseksualnost bolezen. Dokument, ki bi dokazoval partnerstvo, je namreč že nekaj časa njuna eksistenčna težava.

Leta 2007 sta se namreč odločili za skupno življenje. Di Saržinski se je preselila k Mariji v Beograd, a kot tujka ni dobila službe forenzične antropologinje, saj ni mogla dobiti dovoljenja za delo. Potem sta se preselili v Sarajevo, kjer je Di dobila službo, Marija pa iz podobnih razlogov kot njena partnerica prej v Beogradu ne. Kot tuja državljanka se prek svoje partnerice ni mogla zavarovati niti zdravstveno.

"Vsake tri mesece moram v Srbijo, ker imam samo turistični vizum, Di pa me mora vzdrževati, ker ne smem delati," je za Jutarnji list pojasnila Savićeva. Dodaja, da je bila njuna zveza lani v krizi ravno zato, ker si v nobeni od držav nista mogli urediti statusa, saj je v vsakem primeru ena od njiju ekonomsko odvisna od druge. Zakon, ki je na Hrvaškem začel veljati pretekli teden, tako doživljata kot rešitev.

Dve identiteti "V bistvu sva želeli istospolno skupnost skleniti na hrvaškem veleposlaništvu v Sarajevu, a ker je Hrvaška preblizu, nama tega niso omogočili," še pojasni Savićeva. Radovedna je, kako se bodo po sklenjenem partnerstvu in o njeni "novi" identiteti odzvali v Srbiji. Prevzela bo namreč priimek svoje partnerice, zato predvideva, da bo verjetno imela dve identiteti: eno za Srbijo, kjer bo še naprej Marija Savić, in drugo za Hrvaško, torej Marija Saržinski.

A kot ugotavljajo v Jutarnjem listu, se vse njune težave s sklenitvijo partnerstva ne bodo končale, saj "poročni list" velja le v državah, kjer podoben zakon poznajo. Tako za zdaj v vsakem primeru odpadeta tako Srbija kot BiH, obstaja pa možnost, da se preselita na Hrvaško.

Tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem registracija istospolne partnerske zveze ne dovoljuje posvojitve otrok, je pa hrvaški zakon eden liberalnejših na tem področju, saj dopušča registracijo tudi za pare, ki niso državljani Hrvaške.