Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2016,
16.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

7

Natisni članek

Most HDZ Božo Petrov Tomislav Karamarko Sabor Tihomir Orešković

Četrtek, 16. 6. 2016, 16.31

6 let, 6 mesecev

Hrvaška vlada je padla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

7

Poslanci in poslanke hrvaškega sabora so premierju Tihomirju Oreškoviću  izglasovali nezaupnico. S tem je padla tudi desnosredinska vlada, ki sta jo sestavljali HDZ Tomislava Karamarka in Most Boža Petrova.

Po večurni razpravi o nezaupnici, ki so jo vložile stranke vladne koalicije, je za nezaupnico glasovalo 125 od 137 navzočih poslancev. Proti je glasovalo 15, dva sta se vzdržala. Z Oreškovićem bo morala oditi tudi desnosredinska vlada. To je prvič v hrvaški zgodovini, da je sabor razrešil premierja in hkrati vlado.

Domoljubna koalicija želi novega mandatarja

Vladna Domoljubna koalicija, ki je januarja predlagala Oreškovića za premierja in prejšnji teden sprožila postopek glasovanja o njegovi nezaupnici, namerava pridobiti najmanj 76 poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine in podporo svojega novega kandidata za mandatarja Zdravka Marića, ki je minister za finance v vladi, ki bo od danes opravljala tehnične posle.

SDP si želi predčasnih volitev

Opozicija na čelu s SDP pa pričakuje, da ji bo uspelo zbrati podporo najmanj 76 poslancev za razpustitev sabora, ker si želijo čimprejšnjih predčasnih parlamentarnih volitev. Posebno zahtevo za razpustitev sabora so vložili tudi poslanci dozdajšnje parlamentarne večine Mosta neodvisnih list, pa tudi edini poslanec opozicijskega Živega zida. Javnomnenjske raziskave kažejo, da si tudi skoraj 70 odstotkov vprašanih na Hrvaškem želi predčasnih parlamentarnih volitev.

Orešković: Rešitev so predčasne volitve

Orešković je po razrešitvi stopil pred novinarje in dejal, da so po padcu vlade rešitev predčasne parlamentarne volitve, ki jih večina državljanov tudi pričakuje. Povedal je, da bodo nadaljevali delo kot tehnična vlada ter da bodo zaradi spremenjenih okoliščin vladno sejo, ki je bila napovedana za petek, preložili na ponedeljek ali torek. Obžaloval je, da vlada ni uspešno končala mandata, ker ima Hrvaška veliko potencialov.

Danes je padla tudi desnosredinska vlada, ki sta jo sestavljali Most Boža Petrova in HDZ Tomislava Karamarka. | Foto: Reuters Danes je padla tudi desnosredinska vlada, ki sta jo sestavljali Most Boža Petrova in HDZ Tomislava Karamarka. Foto: Reuters

Znova je poudaril, da ni imel podpore prvega podpredsednika vlade Karamarka, ki je s položaja v vladi odstopil v sredo. Ponovil je tudi, da ni želel popustiti pritiskom pri imenovanju prvega moža varnostno-obveščevalne službe (SOA) ter da se je Daniel Markić, ki sta ga predlagala s predsednico države Kolindo Grabar-Kitarović, pokazal kot dobra izbira. Dodal je, da sta z drugim podpredsednikom vlade Petrovom dobro sodelovala od začetka ter da so se potem pojavile ocene, da je bližji Mostu kot HDZ. Kot je dejal, je morda tudi v tem bil eden ključnih problemov v vladi.

Predsednica bo začela posvetovanja o novi vladi

Iz urada predsednice države so že sporočili, da bo predsednica že v petek začela posvetovanja o novi vladi s predstavniki parlamentarnih strank in manjšin. V primeru neuspeha oblikovanja nove parlamentarne večine bo predsednica države razpustila sabor in razpisala predčasne volitve. Ustava tudi določa, da je sabor mogoče razpustiti, če to podpre najmanj polovica poslancev. Predsednik sabora Željko Reiner za zdaj ni želel na dnevni red sabora uvrstiti zahteve za razpustitev sabora. Temu se ne bo mogel izogniti, če bo dobil podpise več kot 76 poslancev.

Nezaupnica je izglasovana. Kaj pa zdaj?

Predstojnica katedre za ustavno pravo na reški pravni fakulteti Sanja Barić je na svojem profilu na Facebooku v preprostih besedah pojasnila, kakšni so mogoči nadaljnji scenariji ob izglasovani nezaupnici premierju Oreškoviću.

  1. Če je premierju Oreškoviću izglasovana nezaupnica ali če sam odstopi, ustava predpisuje 30 dni za poskus sestavljanja nove vlade,
  2. Za razliko od postopka po parlamentarnih volitvah, ne gre za 30 dni za mandatarja in 30 dni za glasovanje, temveč skupaj 30 dni za celoten postopek sestavljanja nove vlade.
  3. Mandat za morebitnega novega mandatarja daje izključno predsednica države, in sicer šele takrat, ko, enako kot pri parlamentarnih volitvah, vidi 76 podpisov (od 150 poslancev sabora, op. p.), kar dokazuje, da ima ta kandidat podporo večine.
  4. Če 76 podpisov ni ali če se postopek sestavljanja vlade kljub morebitnemu zadostnemu številu podpisov ne izpelje v predpisanem 30-dnevnem roku, predsednik sabora obvesti predsednico, da jim ni uspelo, in sabor razpusti. Predsednica razpiše volitve ne prej kot v 30 in ne pozneje kot v 60 dneh.
  5. Sabor se lahko razpusti tudi sam, če za to obstaja podpora vsaj 76 poslancev. Tudi v tem primeru predsednica razpiše volitve ne prej kot v 30 in ne pozneje kot v 60 dneh.
  6. V času od razpustitve sabora do izglasovanja zaupnice novi vladi posle opravlja zdajšnja Oreškovićeva vlada skladno z Zakonom o postopku primopredaje oblasti – t. i. tehnična vlada.
Ne spreglejte