Petek,
12. 4. 2013,
16.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška evropske volitve poslanec

Petek, 12. 4. 2013, 16.07

5 let, 2 meseca

Hrvaška prvič voli svoje evropske poslance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvati se bodo v nedeljo udeležili prvih volitev hrvaških poslancev v Evropski parlament. Izbrali bodo 12 kandidatov, ki bodo poslanci po načrtovanem vstopu Hrvaške v EU 1. julija.

Predvolilna kampanja je bila medijsko precej neopazna, kar bi lahko vplivalo tudi na volilno udeležbo. Čeprav je hrvaški predsednik Ivo Josipović v začetku marca ob razpisu volitev za EP poudaril, da gre za izjemno pomemben dogodek za Hrvaško, je bila dobre tri tedne trajajoča predvolilna politična kampanja precej mlačna.

Najbolj poceni predvolilna kampanja od osamosvojitve države Obvezna začasna poročila političnih strank o financiranju kampanj kažejo, da bodo nekatere parlamentarne stranke za nedeljske volitve porabile celo manj denarja, kot so jih dobili v ta namen. Pričakovati je, da bo to najbolj poceni predvolilna kampanja od osamosvojitve države.

"Pogumno v Evropo", "Moč evropske Hrvaške", "Evropa za vse", "Za Vaš glas v Evropi", "Za svoje", "Naše je najlepše" in "Dol z EU" so nekateri od predvolilnih sloganov, ki jih je bilo slišati v kampanjah 27 strankarskih list in liste skupine državljanov. Na volitvah bo sodelovalo 40 političnih strank, ki imajo 19 samostojnih in osem koalicijskih volilnih list. Na listah pa je 336 kandidatov, med njimi 129 žensk.

Javnih soočenj potencialnih evropskih poslancev s Hrvaške praktično ni bilo. Niti najbolj zagreti sledilci medijev pa iz predvolilnih kampanj niso mogli natančno izvedeti, kakšne so pristojnosti EP ali kakšne bodo resnične naloge hrvaških poslancev v Bruslju in Strasbourgu.

Na volilnih seznamih največjih hrvaških strank, kot sta SDP in HDZ, ni bilo veliko znanih obrazov. Kandidirali so večinoma člane, ki doma nimajo velikega političnega vpliva. Za 8000 evrov poslanske plače tekmujejo tudi vneti nasprotniki EU in pripadniki skrajne desnice, celo deklarirani fašisti in ksenofobi.

Se obeta nizka volilna udeležba? Analitiki opozarjajo, da je nizka raven razprav pred lanskim referendumom o vstopu v EU prispevala k nizki volilni udeležbi, podoben scenarij pa pričakujejo tudi v nedeljo. Upajo, da bo udeležba vseeno višja kot 30 odstotkov, ker bi manj volivcev ogrožalo legitimnost demokratičnega postopka.

Lanskega referenduma o vstopu Hrvaške v EU se je udeležilo slabih 44 odstotkov volilnih upravičencev, na parlamentarnih volitvah decembra 2011 pa je glasovalo nekaj manj kot 62 odstotkov upravičencev.

Raziskava, ki so jo izvedli deset dni pred volitvami, je pokazala, da bo na volišča v nedeljo zagotovo prišlo dobrih 39 odstotkov volilnih upravičencev. Še kakšnih deset odstotkov upravičencev pa je napovedalo, da bodo "verjetno" volili. Večina volivcev se je odločila za volilno abstinenco, ker "nimajo koga voliti", "tudi sicer ne volijo", "nasprotujejo EU" ali "so utrujeni od volitev".

Hrvaška vlada je sicer pred evropskimi volitvami začela urejati volilne registre na podlagi prijav prebivališč hrvaških državljanov. Tako bo v nedeljo dobrih 3,7 milijona volilnih upravičencev. To je za približno osem odstotkov manj volivcev kot na referendumu januarja lani. Na vladi trdijo, da je novi seznam veliko bolj verodostojen, saj je bilo a volilnih seznamih za referendum več volivcev, kot je bilo vseh prebivalcev Hrvaške.

Nedeljske volilne udeležbe naj ne bi dvignila niti možnost preferenčnega glasovanja, ki bo hrvaškim volivcem omogočena prvič od osamosvojitve države.

Na neobičajno velikih glasovnicah, ki so narejene po vzoru slovenskih glasovnic za evropske volitve, bodo namreč poleg številke volilne liste lahko obkrožili tudi številko kandidata, za katerega ocenjujejo, da bo najbolje zastopal njihove interese v EP.

Komu največ glasov? Ankete, ki so jih objavili v tednu pred volitvami, napovedujejo, da bo polovico od 12 hrvaških poslancev v EP dobila vladajoča levosredinska koalicija SDP, Hrvaška narodna stranka (HNS) in Hrvaška stranka upokojencev (HSU), ki se ji obeta slabih 30 odstotkov glasov.

Opozicijska desničarska koalicija, ki jo sestavljajo HDZ, Hrvaška stranka prava Ante Starčević (HSP AS) in Blok upokojenci skupaj (BUZ), naj bi dobila dobrih 22 odstotkov glasov, ki naj bi ji prinesli pet sedežev v EP. Na tretjem mestu so opozicijski Hrvaški laburisti - Stranka dela (HL) s 7,5 odstotka, ki se bodo morali zadovoljiti z enim poslancem. Ostalih 25 list bo dobilo po manj kot tri odstotke glasov.

Če bi vseh 12 hrvaških poslancev pristopilo Stranki evropskih socialistov (PES), v kateri je tudi SDP, ne bi spremenili razmerij moči v EP, v katerem ima največ poslancev Evropska ljudska stranka (EPP), v kateri je HDZ.

Volišča na hrvaških konzularnih predstavništvih v tujini bodo odprta tudi 13. aprila, ko bo na Hrvaškem že predvolilni molk. Hrvaškim poslancem, ki bodo letos izvoljeni v Evropski parlament, se bo mandat iztekel že čez dobro leto dni, saj bodo leta 2014 redne volitve v Evropski parlament v celotni EU, vključno s Hrvaško. Takrat bodo na Hrvaškem v skladu z novimi pravili volili le 11 poslancev, ki bodo dobili petletni mandat.