Sreda,
15. 1. 2014,
16.49

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška

Natisni članek

Sreda, 15. 1. 2014, 16.49

8 let, 3 mesece

Hrvaška ima v lasti skoraj 400 tisoč nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška vlada je predstavila register nepremičnega državnega premoženja, ki je objavljen tudi na spletni strani državnega urada za upravljanje z državnim premoženjem.

V registru, ki še ni dokončen, je vpisanih 383 tisoč nepremičnin. Vodja urada Mladen Pejnović je dejal, da vrednost državnega premoženja ni ocenjena, ker je odvisna od trga.

Gre za prvi tovrstni javni seznam državnega premoženja v hrvaški zgodovini, je v Banskih dvorih poudaril podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić.

V prihodnje evidentirana še kmetijska zemljišča V registru je za zdaj vpisanih dobrih 8800 poslovnih prostorov, slabih tisoč nepremičnin, ki jih uporablja javna uprava, približno 28 tisoč stanovanj, 24 rezidenčnih objektov, približno 2150 gradbeniških zemljišč in poslopij, nekaj manj kot 300 tisoč gozdov in gozdnih zemljišč, slabih 42 tisoč objektov vodnega gospodarstva ter številne druge nepremičnine.

Vpisane so tudi delnice, ki jih ima država v 458 podjetjih, medtem ko ima v 238 podjetjih poslovne deleže.

Poleg tega v Zagrebu pričakujejo, da bodo v registru v prihodnje evidentirali tudi 300 tisoč kmetijskih zemljišč, ki jih za zdaj zaradi neurejenosti zemljiških knjig niso vpisali.

Hrvaška v družbi najbolj razvitih evropskih držav Po podatkih Eurostata je Hrvaška, ko gre za vrednost državnega premoženja v primerjavi z bruto domačim proizvodom (BDP), v družbi najbolj razvitih evropskih držav oz. takoj za Norveško, Finsko, Islandijo in Švedsko.

Vrednost hrvaškega državnega premoženja dosega 68 odstotkov hrvaškega BDP, medtem ko je npr. vrednost nepremičnin, ki so v lasti slovenske države, približno 44 odstotkov BDP.