Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Francois Hollande

Sreda, 15. 1. 2014, 13.47

8 let

Francoski predsednik mora imeti ljubico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Franciji velja, da volivcev ne zanima predsednikovo zasebno življenje. A v resnici jih: to, da ima predsednik ljubico, pomeni, da je pravi Francoz.

Francois Hollande si je po opravljenih državniških dolžnostih nadel dolg plašč in motoristično čelado, sedel na vespo in po pariških ulicah odbrzel do stanovanja korziškega mafijca, kjer se je srečal s svojo ljubico, igralko Julie Gayet. Zjutraj sta golobčkoma varnostnika prinesla rogljičke, nato pa se je francoski predsednik odpravil nazaj v predsedniško pisarno. Ko so ga paparaci končno ujeli pri dejanju, je nastal škandalček.

Katera je prva dama? A Hollande sploh ni poročen. Francoska prava dama je Valérie Trierweiler, bivša novinarka, do zdaj uradna Hollandova partnerica. Užaloščena Valérie, ki je zaradi šoka v bolnišnici, zahteva, da Francois javno pove, katera je prva dama: ona ali Julie.

Tudi zato, ker s predsednikom nista poročena, je njen status prve dame le polovičen. Če se bosta razšla, bo morala zapustiti pisarno prve dame v Elizejski palači in izgubila bo mesečno apanažo, ki jo prejema kot prva dama. Še bolj ironično pa je, da je bila tudi Valérie Trierweiler na začetku ljubica: Hollande se je v afero z njo zapletel leta 2007, ko je še bil v razmerju s Ségolène Royal, tudi političarko in materjo njegovih štirih otrok. Tudi z njo ni bil poročen.

Zadeva nacionalne časti Predsednik svojih ljubezenskih podvigov ne želi razkrivati javnosti in trdi, da je to zasebna zadeva. Tako meni tudi večina Francozov. Časopis Journal du Dimanche je v raziskavi javnega mnenja razkril, da 77 odstotkov Francozov meni, da so ljubezenske afere politikov zasebna stvar, ki nimajo nobenih posledic na javno delovanje politika.

Zato ni čudno, da so imeli zadnji štirje francoski predsedniki vsi ljubice. Zdi se celo, da francoski predsednik preprosto mora imeti ljubico, da svetu pokaže, da je pravi Francoz. Predsedniška ljubica je skorajda stvar nacionalne časti.

Sestanki pri Chiracu trajali tri minute Najbolj razvpit ljubimec je bil Jacques Chirac. Galantno in ljubeče je poljubljal roke nemške kanclerke Angele Merker, ameriške sekretarke Condoleezze Rice in ameriške prve dame Laure Bush.

Med njegove ljubice se uvršča tudi italijanska igralka Claudia Cardinale. Njegov šofer je v knjigi spominov zapisal, da so se sodelavke norčevale, da sestanek pri Chiracu traja tri minute – vključno s prhanjem. Prav tako je zapisal, da ga je noči in noči čakal pred najrazličnejšimi stanovanji ljubic.

Chiracova žena Bernadette je vedela za moževo razgibano ljubezensko življenje in se je s tem sprijaznila.

Zaradi afer je menda vzrojila le trikrat – enkrat je celo dosegla, da so odstavili ministrico, domnevno predsednikovo ljubico.

Skrivni žena in hčerka na Mitterrandovem pogrebu Veliko bolj diskreten je bil Francois Mitterrand. Čeprav je javnost vedela za njegove ljubice, med njimi je bila slavna pevka Dalida, so za dvojno družinsko življenje predsednika izvedeli šele na njegovem pogrebu, ko je ob krsti stala druga, skrivna žena in do tedaj neznana Mitterrandova hčerka Mazarine Pingeot.

Za časa njegovega mandata se je sicer šušljajo o drugi družini, a predsednik je na novinarsko vprašanje o nezakonski hčerki le skomignil z rameni in dejal: "Et alors?" Ja, in kaj potem? Hči je pozneje pripovedovala, kako je bilo odraščati kot anonimna predsednikova hčerka. Ni ga smela klicati oče, a je vseeno skoraj vsakodnevno prihajal na obisk in ju z mamo gostil v Elizejski palači.

Prvak med galskimi petelini Nicolas Sarkozy je, glede svojih ljubezenskih afer, malodane od začetka mandata polnil rumene časopise. Kot konservativec je v predvolilni bitki leta 2007 vse nastope opravil s svojo ženo Cécilio in povzdigoval družinske vrednote.

A kaj ko se je takoj po izvolitvi ločil, ker žena ni več prenašala njegovih skokov čez plot. Kmalu za tem so ga med novoletnimi počitnicami v Egiptu in Jordaniji ujeli s Carlo Bruni in njenim sinom. Ni šlo drugače, kot da se poročita in odigrata popolno predsedniško družino, z otrokom vred.

Zadnji štirje predsedniki pa le nadaljujejo francosko predsedniško tradicijo. Recimo Georges Pompidou je imel nezakonskega sina. Valery Giscard d'Estaing je bil ljubitelj mladih igralk, v njegovem predsedniškem haremu je bila tudi erotična igralka Sylvia Kristel, bolj znana kot Emmanuelle. In nenazadnje: leta 1899 je v svoji elizejski pisarni umrl predsednik Félix Faure – med oralnim seksom s svojo ljubico Marguerite Steinheil. Ni kaj, francoski predsednik je pač prvak med galskimi petelini.

Ne spreglejte