Torek,
14. 5. 2013,
9.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

davčna utaja srečanje Slovenija

Torek, 14. 5. 2013, 9.02

8 let

Finančni ministri EU o davčnih utajah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finančni ministri EU se bodo posvetili problemu davčnih utaj, o čemer bo nato govora tudi na vrhu unije 22. maja, medtem ko je bila že včeraj na tnalu predvsem Slovenija.

Finančni ministri bodo poskušali doseči dogovor o novih pravilih o obdavčevanju obresti od prihrankov ter o podelitvi mandata Evropski komisiji za začetek pogajanj o novih sporazumih o obdavčevanju prihrankov s tretjimi državami. Poskusi dogovora o novih pravilih o obdavčevanju obresti od prihrankov so od leta 2008 v slepi ulici zaradi nasprotovanja Avstrije in Luksemburga. A po razkritju izjemne razsežnosti davčnih utaj po vsem svetu je unija dobila nov zagon, da ta zastoj odpravi.

"Ne gre le za vprašanje etike, ..." Evropa ima danes po Osbornovih besedah priložnost, da končno doseže dogovor o novih pravilih o obdavčevanju obresti od prihrankov, ki so že leta v slepi ulici. EU mora pokazati, da je voljna pobrati davke, kar je še posebej pomembno v času krize, je ob prihodu izpostavil britanski finančni minister George Osborne.

Tudi francoski finančni minister Pierre Moscovici je poudaril, da je nujno okrepiti boj proti davčnim utajevalcem. Ne gre le za vprašanje etike, temveč je to tudi dobro sredstvo za zmanjšanje primanjkljajev in spodbujanje rasti, je dejal.

Problem davčnih utaj se je prerinil v ospredje evropske pozornosti, potem ko so mednarodni raziskovalni novinarji razkrili, kako oligarhi, trgovci z orožjem, politiki in finančni žonglerji iz več kot 170 držav skrivajo svoje premoženje pred davkarji.

O makroekonomskih neravnovesjih in krepivi integracije Sicer pa bodo ministri nadaljevali razpravo o makroekonomskih neravnovesjih, ki jo je v ponedeljek začela evroskupina, in sprejeli sklepe. Podlaga za razpravo je poročilo Evropske komisije, ki v Sloveniji in Španiji ugotavlja presežna neravnovesja.

Ministri bodo razpravljali tudi o dveh idejah v sklopu krepitve gospodarske in denarne unije, ki predstavljata koncept palice in korenčka - pogodbah o reformah, v zameno za katere bi države dobile finančne spodbude iz posebnega solidarnostnega sklada.

Okvir za reševanje bank Prav tako bodo govorili o drugem stebru bančne unije - okviru za reševanje bank. Eno glavnih odprtih vprašanj je mehanizem bail in, ki predvideva prispevek upnikov in delničarjev ter morda tudi vlagateljev z več kot 100.000 evri na računu k reševanju bank.

Poleg tega naj bi sprejeli spremembe proračuna za leto 2013, saj je komisija ocenila, da bi bilo treba zagotoviti povišanje pravic za plačila za 11,2 milijarde evrov. S tem Evropski parlament pogojuje tudi dogovor o večletnem proračunu 2014-2020. Zasedanja se bo udeležil tudi slovenski finančni minister Uroš Čufer.