Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2023,
6.47

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Evropska unija Evropski parlament

Sreda, 14. 6. 2023, 6.47

10 mesecev, 3 tedne

Evroposlanci v razpravi o vrhu EU z različnimi stališči o migracijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Evropski parlament Strasbourg | Evropski parlament je glasoval o stališču o aktu o umetni inteligenci.  | Foto K. M.

Evropski parlament je glasoval o stališču o aktu o umetni inteligenci.

Foto: K. M.

Evropski poslanci so se v današnji razpravi pred vrhom voditeljev EU konec meseca osredotočili predvsem na soočanje z migracijami. Poslanci desno usmerjenih političnih skupin so se zavzeli za okrepitev varovanja zunanjih meja, člani liberalne in levo usmerjenih skupin pa menijo, da to ni ustrezna rešitev.

Za okrepitev varovanja zunanjih meja se je med drugim zavzel poslanec Evropske ljudske stranke (EPP) Paulo Rangel, ki je menil, da je to edini način za soočanje s trgovci z ljudmi. Zgolj z ustrezno zaščito zunanjih meja je mogoče zagotoviti človeško dostojanstvo beguncev, je še poudaril.

Z njim sta se strinjala poslanca politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Nicola Procaccini in skrajno desne Identiteta in demokracija (ID) Marco Zanni. Oba sta poudarila, da je dogovor o predlogih uredb o upravljanju migracij in o azilnih postopkih, ki so ga pretekli teden dosegle države članice, korak v pravo smer, vendar pa je pot še dolga.

"Več ograj ne pomeni manj beguncev"

Poslanka Zelenih Terry Reintke pa je po drugi strani poudarila, da več ograj ne pomeni manj beguncev. "Najti politični dogovor v vzdušju večinoma toksične razprave, ki jo vodijo strahovi namesto dejstev, je zelo težko," je bila kritična do svojih poslanskih kolegov.

Na to je opozoril tudi član liberalne politične skupine (Renew) Malik Azmani, ki je pozval, da je treba pakt o migracijah in azilu sprejeti, s čimer bo EU pokazala, da je migracije mogoče upravljati.

Martin Schirdewan iz vrst Levice je bil medtem kritičen do vlad držav članic, ki govorijo o solidarnosti, a se v resnici odmikajo od nje.

Vodja levosredinske politične skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez pa je dejala, da mehanizem fleksibilne obvezne solidarnosti med članicami, ki ga vključuje ena od uredb, ne zadostuje.

Na junijskem vrhu voditeljev EU tudi o migracijah 

Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je Svet EU in parlament pozval, naj okrepita pogajanja o migracijskem paktu. "Vsi moramo ostati zavezani in odprti za kompromise, da bi vzpostavili pravičen, bolj učinkovit in vzdržen sistem za upravljanje migracij in azila," se je zavzel.

Napovedal je, da bodo voditelji na vrhu 29. in 30. junija pregledali napredek pri izvajanju operativnih ukrepov na področju upravljanja migracij, o katerih so govorili že februarja in marca. 

Poslanci za strožji nadzor umetne inteligence

Evropski parlament je danes potrdil pogajalsko izhodišče o aktu o umetni inteligenci, ki se zavzema za strožji nadzor umetne inteligence. Med drugim bi morali sistemi umetne inteligence varovati zdravje, varnost, temeljne pravice in demokracijo. Sistemi, kot je ChatGPT, pa bi morali opozoriti, da je vsebina nastala z umetno inteligenco. Stališče so poslanci na današnjem glasovanju potrdili s 499 glasovi za, 28 proti, 93 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Pravila, ki bodo urejala umetno inteligenco, bi glede na mnenje evropskih poslancev temeljila na ravni tveganja, od česar bi bile odvisne tudi obveznosti ponudnikov in uporabnikov, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Von der Leyenova o napredku Ukrajine na poti v EU

Na dnevnem redu imajo še nadaljnjo podporo Ukrajini, med drugim jim bo predsednica komisije Ursula von der Leyen predstavila napredek te države na poti v EU. Voditelji bodo na področju gospodarstva govorili o ekonomski varnosti in reviziji večletnega finančnega okvira, razpravljali pa bodo tudi o odnosih s Kitajsko.

Evropski poslanci
Novice Sloveniji se obeta dodaten sedež v Evropskem parlamentu
Evropski parlament
Novice Evropski poslanci o umetni inteligenci in uničenju jezu v Ukrajini
Nestle
Novice Ali evropska desnica izgublja zaveznike v poslovnem svetu?
Ne spreglejte