SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU za zdaj brez sankcij proti Ukrajini

3

termometer

Zunanji ministri EU so danes razpravljali o različnih vidikih odnosa z Ukrajino, kjer se še vrstijo množični protivladni in proevropski protesti, ki jih oblasti poskušajo obvladati tudi z nasiljem.

Sankcij proti Kijevu zaradi nasilja nad protestniki za zdaj ne bo. Slovenija sankcijam nasprotuje.

Karl Erjavec: Sankcije prizadanejo prebivalce, ne oligarhov Gospodarskih sankcij EU proti Kijevu za zdaj ni pričakovati, saj so tisti, ki jih podpirajo, v manjšini, je povedal slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Slovenija sankcij ne podpira, saj niso učinkovite, ker bolj prizadenejo gospodarstvo kot oligarhe, je pojasnil.

Zunanji ministri EU so razpravljali tudi o drugih vidikih odnosa z Ukrajino: o možnosti podpore državi pri ustavnih reformah ter finančne in gospodarske pomoči.

Država po Erjavčevih besedah potrebuje 25 milijard dolarjev. EU in Mednarodni denarni sklad (IMF) po ministrovih navedbah načrtujeta sveženj pomoči v zameno za strukturne reforme pod pogoji, ki so standardni za programe pomoči IMF.

Konkretnih odločitev ministri niso sprejeli. Izrazili so zaskrbljenost nad razmerami in politično krizo. Obsodili so nasilje in kratenje človekovih pravic, pozvali k dialogu med ukrajinsko vlado in opozicijo ter k političnim rešitvam, ki bodo upoštevale skrbi in voljo ljudi.

V Bruslju še naprej odmeva žaljivka ameriške diplomatke Ukrajina ne sme postati teren za spopade različnih geostrateških interesov, na primer za spopade med EU in Rusijo, je ob tem poudaril Erjavec.

Ob zasedanju zunanjih ministrov je v Bruslju še odmevala žaljivka ameriške diplomatke, namestnice ameriškega zunanjega ministra Victorie Nuland, ki je v kontekstu iskanja rešitev za politično krizo v Ukrajini izjavila: "Jebeš EU."

EU je ostala uradno brez komentarja na to nediplomatsko psovko in ameriško nezaupnico, ki dejansko daje v nič njena prizadevanja v regiji, nemška kanclerka Angela Merkel pa je izjavo označila kot nesprejemljivo.

Erjavec je diplomatski spor med EU in ZDA danes komentiral z besedami, da ne verjame, da je izjava ameriške diplomatke uradno stališče ZDA, temveč gre za retoriko, obnašanje ene od diplomatk, ki pa seveda nikakor ni v skladu z diplomatsko govorico. Ocenil je tudi, da je prav, da se EU ni preveč odzivala.

"Se jim pa to večkrat zgodi, očitno. Tudi v Sloveniji vidimo, da imamo včasih težave z retoriko ameriških diplomatov," je še pripomnil Erjavec. Komentar ameriške diplomatke je po njegovih besedah sicer "mogoče tudi posledica tega, da EU težko oblikuje enotna stališča in zato v določenih situacijah težko nastopa kot kredibilen partner".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin