Ponedeljek,
19. 11. 2012,
7.22

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
srečanje

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 11. 2012, 7.22

8 let, 3 mesece

EU o odnosu s sirsko opozicijo in Kubo ter operaciji za Mali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na srečanju zunanjih in obrambnih ministrov Evropske unije (EU) bodo spregovorili o sirski opoziciji in tudi o Kubi.

Najbolj odmevna bo po pričakovanjih razprava o predlogu, ki ga bo predstavil francoski zunanji minister Laurent Fabius - naj EU delno ukine embargo na izvoz orožja v Sirijo in pomaga oborožiti sirsko opozicijo.

Razprava se bo vrtela tudi okoli Kube Po dveh letih premora bodo zunanji ministri ponovno govorili o odnosih s Kubo, o kateri so nazadnje razpravljali oktobra 2010. Članice naj bi se izrekle o tem, ali naj gre unija s Kubo v pogajanja o dvostranskem sporazumu.

Posebno pozornost bodo namenili tudi o konfliktu v Gazi in v Maliju Razpravljali bodo tudi o Bližnjem vzhodu, potem ko je operacija Izraela proti skrajnežem v Gazi v minulih petih dneh terjala več kot 60 življenj Palestincev, tudi otrok, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa napoveduje, da jo je pripravljen še razširiti.

Na skupnem zasedanju se bodo zunanji in obrambni ministri posvetili pripravam operacije za usposabljanje malijskih oboroženih sil. Članice naj bi povedale, ali in kako bodo v njej sodelovale.

Obrambni ministri o različnih operacijah EU-ja Obrambni ministri pa bodo razpravljali o operacijah EU-ja v Afriki in na Balkanu, torej tudi o Althei v BiH, ter o načrtu petih držav - Francije, Nemčije, Italije, Poljske in Španije - za ambiciozno evropsko obrambno politiko.

Sestankov v Bruslju se bosta udeležila tudi slovenski obrambni minister Aleš Hojs in vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec, ki bo poleg tega sodeloval tudi na srečanju osmih držav z evropskim komisarjem za regionalno politiko Johannesom Hahnom.