Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 3. 2016,
7.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Turčija vrh EU

Torek, 8. 3. 2016, 7.17

6 let, 7 mesecev

EU in Turčija sta dosegli dogovor pri reševanju begunske krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dogovor med drugim predvideva, da bo Turčija sprejela vse nezakonite migrante, ki ne potrebujejo mednarodne zaščite. V zameno lahko med drugim računa na dodatno finančno pomoč.

Voditelji EU so se v skupni izjavi ob koncu izrednega vrha strinjali, da so potrebni konkretni ukrepi za zaprtje poti tihotapcev ljudi, za zaščito zunanjih meja in končanje migracijske krize v Evropi.

Tok migrantov je prevelik Kljub dobremu uresničevanju skupnega akcijskega načrta EU in Turčije tok migrantov iz Turčije v Grčijo ostaja prevelik in ga je treba znatno zmanjšati, je na novinarski konferenci opozoril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Turški premier Ahmet Davutoglu je na srečanju z voditelji osemindvajseterice po Tuskovih besedah potrdil zavezanost Turčije, da ponovno sprejme vse migrante, ki v Turčijo pridejo iz Grčije in ne potrebujejo mednarodne zaščite.

Turčiji dodatna finančna pomoč "Danes smo se odločili, da pospešimo vizumsko liberalizacijo za Turčijo, a brez spreminjanja standardov in meril," je glede tega vprašanja pojasnil Juncker.

Prav tako bodo pospešili izplačilo že dogovorjenih treh milijard evrov za projekte pomoči sirskim beguncem v Turčiji in sprejeli odločitev o dodatnih finančnih sredstvih za sirske begunce. Konkretne številke v izjavi niso omenjene. V Bruslju se je sicer danes omenjalo, da naj bi Turčija do konca leta 2018 prejela dodatne tri milijarde evrov.

Odločitev je jasno sporočilo tihotapcem z ljudmi "Sprejeli smo drzno odločitev, da sprejmemo vse nezakonite migrante, ki gredo skozi Turčijo, ne glede na njihovo narodnost, in sicer na podlagi predpostavke, da bo EU za vsakega Sirca, sprejetega z grških otokov, preselila enega Sirca ," je ob tem pojasnil Davutoglu.

To spreminja pravila igre, je opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Prepričani so, da bodo tako prekinili poslovni model tihotapcev ljudi in poslali signal, da je pravi način, kako priti v Evropo, le zakonit način.

Konec balkanske poti pomeni zavračanje nezakonitih migrantov To, da se balkanska pot končuje, pomeni, da vse države na tej poti zavračajo vse nezakonite migrante.

Slovenija bo od danes ali jutri ponovno v celoti uveljavljala schengenska pravila in čez mejo spuščala le tiste osebe, ki imajo ustrezne dokumente, je pojasnil Cerar.

Slovenija bo sprejela 567 beguncev v letu in pol Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je premier Miro Cerar povedal, da bo Slovenija v skladu z zakonodajo za vsakega prosilca za azil izvedla ustrezen postopek, da ugotovi, ali izpolnjuje pogoje. Kot je dodal, pravica do zaprositve oziroma dodelitve azila še vedno obstaja v okviru mednarodno uveljavljenih in evropskih standardov, ki jih Slovenija spoštuje.

Slovenija bo v sklopu evropskega načrta za premestitev beguncev znotraj unije v prihodnjem letu in pol sprejela 567 beguncev. To bo storila pod pogojem, da bo to skupna akcija EU ter da se bo zahodnobalkanski tok učinkovito ustavil in država ne bo obremenjena s tranzitom.

Slovenija bo postopoma sprejemala 40 do 50 beguncev mesečno, kar je obvladljivo število. Naše zmogljivosti to omogočajo in to omogoča tudi integracijo, je ocenil premier Cerar. Kot je dejal, je pri tem treba upoštevati tudi dejavnik, ali bodo ti ljudje dolgoročno želeli ostati v Sloveniji.

Grčija potrebuje podporo EU bo podprla Grčijo pri zagotovitvi celovite, množične in hitre vrnitve migrantov v Turčijo, je novinarjem še dejal Tusk, ki je v prestolnicah držav vzdolž zahodnobalkanske migrantske poti v preteklih dneh iskal širše soglasje za rešitev begunske in migracijske krize v Evropi.

Grčija bolj kot kdajkoli prej potrebuje našo solidarnost, pa je opozoril Juncker. Pri tem je ponovil, da je treba pospešiti premestitev migrantov znotraj Unije.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk bo s Turčijo dorekel podrobnosti. Voditelji naj bi natančen dogovor opredelili na rednem zasedanju 17. in 18. marca.

Ne spreglejte