Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2015,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

diskriminacija

Petek, 6. 3. 2015, 14.05

8 let

Deset prepovedi za ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V 44 državah sveta imajo zakone, ki ne omogočajo enakopravnosti spolov.

Vsako leto se ob mednarodnem dnevu žena v medijih pojavijo debate o tem, ali so ženske enakopravne ali ne. Letos še posebno, saj je hollywoodska zvezdnica Patricia Arquette na Oskarjih pred svetovno javnostjo zahtevala enaka plačila, druga zvezdnica Emma Watson pa je ambasadorka Združenih narodov za enakopravnost spolov in nastopa na kongresih ter političnih shodih.

Ne glede na to, kako enakopravne so ženske v Hollywoodu, je na svetu še veliko zakonov, ki ženskam enakopravnost prepovedujejo. In to tudi v državah, kjer naj bi bile deklerativno enakopravne. Organizacija, ki se bori za ženske pravice, Equality Now je začela peticijo proti 44 državam, ki imajo zakone, ki tako ali drugače diskriminirajo ženske. Bodisi, da jim dajejo manj pravic v zakonu, jim ne priznavajo državljanstva pod istimi pogoji kot moškim ali pa jim onemogočajo opravljati enake poklice kot moškim. Vsakdo lahko odgovornim v posameznih državah pošlje poziv, naj odpravijo diskriminatorne zakone. In kaj določajo ti zakoni?

V Rusiji ženske ne smejo voziti tovornjakov V Rusiji je v zakonu o delu zapisano, da ženske ne smejo opravljati 456 različnih del, denimo ne smejo biti gasilke, tesarke, voznice tovornjakov in mornarke.

Mož na Bahamih lahko posili ženo Bahami niso edina država, kjer je v zakonu zapisano, da mož lahko nekaznovano posili svojo ženo, če je ta starejša od 14 let. Take zakone imajo še v Indiji, Pakistanu in Singapurju.

Ženska beseda je manjvredna V Pakistanu v civilnih zadevah na sodišču pričanje ženske razumejo vredno le za polovico pričanja moškega. Torej bi morali o isti zadevi pričati dve ženski, da bi bila njuna beseda enakovredna moški.

Judinja se ne more ločiti Po judovskih zakonih se ženska ne more ločiti od moškega, ločitev lahko zahteva le mož.

Ženske ne morejo biti v Kraljevi mornarici V Veliki Britaniji se ženske ne morejo pridružiti Kraljevi mornarici. Celo v najnovejšem dokumentu o zaposlitvah žensk v britanski vojski je zapisano, da "zaposlovanje žensk v Kraljevi mornarici ni dovoljeno zaradi interoperabilnost". V obrazložitvi je dodano, da je to tako, ker morajo "v krizi biti vsi člani Kraljeve mornarice sposobni nenehno služiti svojemu činu primerno". Ženske menda tega ne bi bile zmožne.

Dovoljeno družinsko nasilje V Nigeriji je po kazenskem zakoniku dovoljeno, da mož ženi zada poškodbe, če te ne ogrožajo življenja.

Dovoljena je ugrabitev Na Malti je zakonsko dovoljena ugrabitev ženske, če ugrabitvi sledi poroka. Prav tako moški ni kaznovan, če žensko posili in se nato z njo poroči.

Ženske ne smejo voziti avtomobila Svetovno najbolj znana prepoved je gotovo prepoved vožnje avtomobila savdijskim ženskam. Temu se Savdijke že dolgo upirajo in protestno vozijo, fotografije pa nato objavljajo na Facebooku, a jih oblasti striktno kaznujejo.

Savdijke se že leta borijo proti prepovedi vožnje

Ženske ne smejo delati ponoči Na Madagaskarju zakon o delu določa, ženske ne smejo delati ponoči, razen v primeru, če delajo v družinskem podjetju.

Ne spreglejte