Četrtek,
17. 10. 2019,
7.00

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

13

Natisni članek

ZDA Turčija Recep Tayyip Erdogan Donald Trump

Četrtek, 17. 10. 2019, 7.00

4 leta, 6 mesecev

Erdogan je Trumpovo pismo vrgel v smeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

13

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pismo, ki mu ga je po umiku ameriških sil iz Sirije 9. oktobra poslal ameriški predsednik Donald Trump in mu v njem med drugim položil na dušo, da naj ne bo brutalen in nor, vrgel v smeti.

V pismu, katerega obstoj in vsebino so potrdili tudi v Beli hiši, je Donald Trump turškemu predsedniku Recepu Tayyip Erdoganu med drugim sporočil: "Ne bodi brutalnež. Ne bodi norec!"

Viri blizu turškemu predsedniku so za britanski BBC povedali, da je Erdogan pismo odločno zavrnil in ga vrgel v koš za smeti.

Trump je sicer v pismu med drugim še zapisal: "Dajva se potrudit na dobrem dogovoru! Ne želiš biti odgovoren za pokol več tisoč ljudi in jaz ne želim biti odgovoren za uničenje turškega gospodarstva - in to bom storil."

"Zgodovina bo z naklonjenostjo gledala nate, če to storiš na pravi in humani način. Vedno pa bo nate gledala kot na hudiča, če se dobre stvari ne bodo zgodile," je dodal Trump. Pismo je končal z besedami: "Te pokličem kasneje!"

"Predsednik Erdogan je prejel pismo, ga odločno zavrnil in ga odložil v koš za smeti," so zatem viri blizu Erdogana navedli za BBC.

Turčija je na dan, ko je Erdogan prejel Trumpovo pismo, sprožila ofenzivo na severu Sirije, ki jo je uperila proti sirskim upornikom pod vodstvom kurdskih milic.

Je Trump Turčiji priznal zeleno luč za ofenzivo?

Trump se je zaradi umika ameriških sil s tega območja znašel pod plazom kritik, saj je s tem po mnenju kritikov Ankari dejansko prižgal zeleno luč za ofenzivo. Kritike na Trumpa letijo tudi iz vrst njegove republikanske stranke.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo z veliko večino glasov (354 proti 60) izglasoval obsodbo njegove odločitve o umiku ameriških vojakov s severa Sirije, kar pomeni, da se je demokratskim kolegom pridružilo tudi 129 republikancev.

Trump se je kljub temu še po glasovanju na srečanju z vodstvom kongresa po poročanju ameriških medijev hvalil s svojim "zelo zoprnim" pismom Erdoganu.

Kurdi obtožujejo Turke, da uporabljajo prepovedano orožje

Kurdske oblasti na severovzhodu Sirije so danes obtožile Turčijo, da v ofenzivi na tem območju uporabljajo prepovedano orožje, kot sta napalm in strelivo z belim fosforjem. Teh informacij sicer trenutno ni možno neodvisno preveriti.

Kurdske oblasti trdijo, da so se Turki k uporabi tovrstnega orožja zatekli, ker so naleteli na nepričakovano odločen upor kurdskih borcev v obmejnem kraju Ras al Ain.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice turška vojska zadnje tri dni silovito bombardira Ras al Ain, turške sile in njihovi sirski zavezniki pa so zavzeli približno polovico mesta.

"Turška agresija v Ras al Ainu uporablja vse razpoložljivo orožje," so sporočile kurdske oblasti. Ker je načrt turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana očitno propadel, se zateka k uporabi orožja, ki je prepovedano na globalni ravni, kot sta fosfor in napalm, so še dodali.

Sirski observatorij, ki informacije zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, za zdaj ne more potrditi uporabe tovrstnega orožja, je pa sporočil, da so v zadnjih dveh dneh zabeležili porast žrtev z opeklinami, v glavnem na območju Ras al Aina.

Kurdi so na družbenih medijih objavili videoposnetek, na katerem je videti otroke z opeklinami, za katere zdravnik v pokrajini Hasakeh trdi, da ustrezajo uporabi prepovedanega orožja.

Napalm, ki ga je ameriška vojska na veliko uporabljala med vojno v Vietnamu, je lahko vnetljiva zmes iz natrijevega palmitata, želiranega bencina in drugih sestavin.

Beli fosfor se uporablja za ustvarjanje dimnih zaves ali za označevanje bojišča, lahko pa se uporablja tudi kot zažigalno orožje, kar je po mednarodnem pravu prepovedano.