Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
26. 1. 2016,
8.56

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

darilo premier Malezija

Torek, 26. 1. 2016, 8.56

4 leta, 10 mesecev

"Darilo", da te kap: od šejkov prejel 626 milijonov evrov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Malezijsko državno tožilstvo je sporočilo, da je 681 milijonov dolarjev (626 milijonov evrov), ki jih je savdska kraljeva družina nakazala na zasebni račun malezijskega premierja, darilo.

Vpletenost savdske kraljeve družine je nepričakovan preobrat v primeru skrivnostnih prenakazil sredstev znotraj državnega sklada 1Malaysia Development Berhad (1MDB), katerega odboru predseduje malezijski premier Najib Razak.

"Rezultat preiskave je pokazal, da ne gre za podkupovanje ali goljufijo," je sporočil malezijski državni tožilec Mohamed Apandi Ali na novinarski konferenci, na kateri je sporočil še, da je Najib savdski kraljevi družini leta 2013 vrnil 620 milijonov dolarjev (570 milijonov evrov), ker jih niso porabili. Kaj se je zgodilo z 56 milijoni evrov, ni znano. Opozicija trdi, da je bil denar porabljen za financiranje volilne kampanje premierjeve stranke in za njegovo osebno porabo.

"Razloga za donacijo premierju Najibu niso navedli, gre za stvar med njim in savdsko kraljevo družino," je dejal tožilec. Poudaril je, da Najib ni zagrešil nobenega kaznivega dejanja. Malezijska agencija za boj proti korupciji (MACC) je proti premierju vodila tri različne preiskave, a tožilec bo predlagal, da v nobenem primeru ne vložijo obtožnice. MACC je pred tem dejala, da gre za politično donacijo neidentificiranega bližnjevzhodnega donatorja. Tožilca Mohameda Apandija Alija je lani na to mesto imenoval premier Najib, potem ko je prejšnji tožilec nenadoma zapustil svoj položaj.

Najib, ki so ga v zadnjih mesecih opozicija in ugledne javne osebnosti pozivali k odstopu, je vseskozi trdil, da ni naredil nič narobe in denarja ni vzel za svoje osebne potrebe. Njegova vlada si je močno prizadevala, da bi zabrisala sledi, ki so pripeljale do preiskav. Lani so policisti opravili racijo v uradu protikorupcijske komisije, vzeli so dovoljenje časopisu, ki je kritično pisal, Najib pa je odpustil svojega namestnika, ki se je zavzemal za nadaljnje preiskave.

Ne spreglejte