Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2019,
6.14

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 5,00

10

Natisni članek

premier Theresa May Velika Britanija

Torek, 23. 7. 2019, 6.14

4 leta, 9 mesecev

Poglejte si nenavadne trenutke naslednika Mayeve

Boris Johnson bo novi britanski premier #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 5,00

10

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je novi vodja britanskih konservativcev in bo jutri postal tudi novi britanski premier. Na glasovanju članov konservativne stranke je dobil 92.153 glasov, njegov protikandidat, zunanji minister Jeremy Hunt, pa 46.656. Volitev se je udeležilo okoli 87 odstotkov od 160 tisoč članov britanske vladajoče stranke.

Theresa May
Novice Mayeva naj bi odstopila, kaj bo z brexitom?

Boris Johnson bo na čelu vlade in stranke nasledil Thereso May, ki je junija, potem ko je parlament trikrat zavrnil njen ločitveni dogovor z Brusljem, odstopila. Prav njej in protikandidatu Jeremyju Huntu, ki ga je označil za "vir odličnih idej", se je Johnson po izvolitvi najprej zahvalil.

Svojo izvolitev za vodjo torijev je označil za odločilen dogodek ter napovedal, da se bo takoj lotil dela. "Kampanje je konec in delo se začenja," je dejal. Zatrdil je, da bo "izvedel brexit, poenotil državo in premagal vodjo laburistov Jeremyja Corbyna".

"Mislim, da vem, kaj lahko naredimo, in da nam državljani zaupajo, da to lahko storimo," je še dejal v nagovoru po objavi izidov glasovanja.

Boj za položaj novega vodje konservativcev se je uradno začel 10. junija. Najprej je med desetimi kandidati 313 poslancev stranke v več krogih glasovanja izbralo nekdanjega zunanjega ministra Johnsona in aktualnega zunanjega ministra Hunta. Nato se je 6. julija začelo glasovanje, v katerem je okoli 160 tisoč članov stranke lahko po pošti oddalo svoj glas za enega od kandidatov.

Zaradi Johnsona se že vrstijo odstopi

Johnson, ki je bil eden glavnih zagovornikov brexita, je v kampanji vztrajal, da bo 31. oktobra brexit izvedel z dogovorom z EU ali brez njega. Brexit brez dogovora pa bi lahko po prepričanju več ministrov imel katastrofalne posledice za državo.

Zaradi tega je v ponedeljek že odstopil državni sekretar za evropske zadeve Alan Duncan, odstop pa so med drugim napovedali še minister za pravosodje David Gauke, finančni minister Philip Hammond in ministrica za šolstvo Anne Milton. Pričakovati je tudi odstope drugih članov vlade, ki ne zagovarjajo Johnsonovega stališča glede brexita.

Novi vodja konservativcev bo predvidoma že jutri, ko bo Mayeva kraljici Elizabeti II. tudi uradno predala odstopno izjavo, prevzel vodenje vlade. Novi premier ima za sabo nekaj res smešnih trenutkov, ki si jih lahko ogledate v zgornjem videoposnetku. 

Želel postati "kralj sveta"

Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters Rodil se je v New Yorku kot Alexander Boris de Pfeffel Johnson očetu politiku in znanstveniku ter materi slikarki. Njegov praded po očetovi strani je bil zadnji notranji minister Otomanskega cesarstva. Poleg britanskega ima tudi ameriško državljanstvo. Deležen je bil elitne izobrazbe v Etonu in Oxfordu.

Bil je dvakrat poročen, z drugo ženo Marino Wheeler ima štiri otroke. Imel naj bi še enega nezakonskega otroka, a o svojem zasebnem življenju ne želi govoriti.

Johnson je bil več let poslanec v britanskem parlamentu, od leta 2008 do maja 2016 pa londonski župan. Kariero je začel kot novinar, med letoma 1989 in 1994 je bil dopisnik v Bruslju.

Že v tem času je bil kritičen do Evropske komisije, njegovi novinarski kolegi pa so bili kritični do njega, češ da njegovi članki vsebujejo neresnice. Med referendumsko kampanjo za izhod Velike Britanije iz EU je postal eden najbolj gorečih nasprotnikov takratnega premierja Davida Camerona, ki je zagovarjal obstanek v EU.

Za EU in njene predstavnike ni izbiral besed. Najbolj je odmevala njegova primerjava EU s Hitlerjem in Napoleonom, zaradi katere mu je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk očital, da je šel čez vse meje.
Theresa May
Novice Mayeva bo čez dva tedna odstopila s položaja britanske premierke #foto #video

EU pripravljena sodelovati z njim, a vztraja pri ločitvenem sporazumu

V EU čestitajo Johnsonu ob izvolitvi. Izpostavili so pripravljenost na sodelovanje z njim, a obenem so znova dali vedeti, da bodo vztrajali pri dogovorjenem ločitvenem sporazumu.

Johnsonu sta med drugimi že čestitala tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je tvitnil, da bo Johnson v svoji novi vlogi odličen, in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Po zadnjih incidentih med Londonom in Teheranom je Zarif ob tem zagotovil, da bo Iran branil svoje teritorialne vode.

Funt po izvolitvi Johnsona okreva

Britanski funt, ki je še dopoldne izgubljal na vrednosti, popoldne, po Johnsonovi izvolitvi, okreva. Trenutno je funt vreden 1,1152 evra, kar je 0,20 odstotka nad izhodiščem. Raste tudi osrednji indeks borze v Londonu FTSE 100, ki je 0,79 odstotka nad izhodiščem.

"Državljani te države bi morali na splošnih volitvah odločiti, kdo bo novi premier," je dejal Jeremy Corbyn. | Foto: "Državljani te države bi morali na splošnih volitvah odločiti, kdo bo novi premier," je dejal Jeremy Corbyn. Corbyn je pozval k predčasnim volitvam

Na izvolitev Johnsona za naslednika Mayeve se je že odzval vodja laburistov Corbyn, ki je pozval k predčasnim volitvam. "Državljani te države bi morali na splošnih volitvah odločiti, kdo bo novi premier," je dejal.

"Brexit brez dogovora pomeni ukinjanje delovnih mest, višje cene ter tveganje prodaje nacionalnega zdravstvenega sistema ameriškim NHS korporacijam," je opozoril Corbyn.

Odzvala se je tudi škotska premierka Nicola Sturgeon, ki jo izvolitev Johnsona "zelo skrbi". Dejala je, da bo storila vse, da bo zagotovila upoštevanje interesov Škotske. Dodala je še, da njene skrbi deli večina Škotov, ki jim ni všeč, da je ključe Downing Streeta 10 dobil nekdo s takšnimi stališči, kot so Johnsonova.

Svojemu nasledniku je med prvimi čestitala in mu izrekla podporo Theresa May ter ga pozvala k "sodelovanju za izvedbo brexita, ki bo dober za celotno Združeno kraljestvo". Pozvala ga je tudi, da prepreči, da bi v vlado prišel Corbyn.

Nova vodja liberalnih demokratov Jo Swinson je v prvem odzivu poudarila, da Johnson ni primeren za premierja in da si Britanija zasluži kaj boljšega.

Naslednik Johnsona na mestu londonskega župana Sadiq Khan pa je ponovil, da brexit predstavlja katastrofalno grožnjo.

Ne spreglejte