Petek,
22. 11. 2013,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenci v tujini

Petek, 22. 11. 2013, 15.00

8 let

Damir Dugonjič: Tu je dovoljeno razmišljati o milijonih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Američanov na začetku nisem čisto 'poštekal', zato sem se večinoma družil z Evropejci. Ko sem začel sanjati v angleščini, sem vedel, da se stvari odvijajo v pravo smer."

Najboljšega slovenskega plavalca Damirja Dugonjiča poznamo predvsem kot uspešnega športnika, ki se lahko pohvali z naslovom evropskega prvaka in podprvaka ter svetovnega podprvaka. A bolj kot o športu smo se tokrat z njim pogovarjali o njegovem življenju čez lužo.

Živi v mestu, kamor ljudje pridejo iskat svoje sanje "Ljudje pridejo sem iskat svoje sanje in uživajo v službah, v katerih so bogato nagrajeni," Damir pravi o San Franciscu, kjer sta si z ženo Camillo ustvarila dom. V tem kalifornijskem mestu je namreč dovoljeno razmišljati o milijonih, pripoveduje. Če imaš dovolj poguma, visoke cilje in si pripravljen veliko delati, ti tam lažje in hitreje uspe kot na primer v Sloveniji. A kot vse, ima tudi San Francisco temno plat, življenje v njem je namreč zelo drago in stresno, opisuje.

Zakaj pa ne bi šel pogledat Američank … Plavalca z Javornika na Ravnah na Koroškem je v ZDA pripeljala srebrna medalja na mladinskem evropskem prvenstvu na Palmi de Mallorci. Takrat so ga opazili Američani, "verjetno zaradi moje višine", se pošali. Ponudili so mu polno štipendijo za študij v Berkeleyju na najprestižnejši javni univerzi na svetu, kjer eno leto študija za tujce znaša več kot 50 tisoč dolarjev. "Brez polne štipendije bi seveda lahko o tem samo sanjal." Kljub temu štipendija ni bila samoumevna. V ZDA je namreč šola vedno na prvem mestu in če ti ne gre dobro za knjigami, ne smeš tekmovati in trenirati. In nikakršno presenečenje ni, če te odslovijo, pravi Damir.

O tujini Korošec pri 18 letih ni sanjal, temveč je nameraval ostati v Sloveniji. Odločitev je zato sprejel v zadnjem trenutku in zelo z rezervo, češ "zakaj pa ne bi šel pogledat Američank". Drugi so celo stavili, v koliko tednih se bo vrnil. Da bo zdržal dlje, je vedela le mama, zato je bilo zanjo slovo najtežje.

Na vrtu zelenjava in kokoši Zanj pa je bilo težko v ZDA, na začetku, seveda. "Američanov na začetku nisem čisto 'poštekal', zato sem se večinoma družil z Evropejci." Težave je imel tudi s komunikacijo in predavanji v angleščini, ko pa je začel sanjati v angleščini, je vedel, da se stvari odvijajo v pravo smer. Najbolj je užival v hrani, in sicer v pokušanju mehiške, azijske in indijske kuhinje, ko pa se je naveličal, se je sam lotil domače, slovenske kuhinje.

Zdravi, domači prehrani se posvečata tudi z ženo. Ker želita biti čim bolj neodvisna od hrane v trgovinah, meso kupujeta pri lokalnih mesarjih, doma pa imata ne le vrt, temveč vzgajata tudi kokoši. "Dobila sva šest kokoši in pridno pobirava jajca."

Razpet med Kalifornijo in Slovenijo Ker nastopa za slovenske barve, Damir običajno v ZDA preživi le polovico leta, medtem ko drugo polovico trenira in tekmuje s slovensko reprezentanco v Sloveniji in Evropi. Z obeh koncev pa želi potegniti najboljše. V Sloveniji je to trener Mitja Medvešek, ki se posveča le njemu in ve, kaj Damir potrebuje za najboljše uspehe. V ZDA pa so to soplavalci, od katerih se uči predvsem razmišljanja. "Njihov pristop k delu, mentaliteta in pristop na tekmovanjih so tisto, kar jih dela najboljše. Ko še to popolnoma izpilim, bom zagotovo tudi sam na vrhu."