Torek,
24. 5. 2011,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vizum

Torek, 24. 5. 2011, 13.41

8 let

Bruselj za preprečitev zlorab brezvizumskega režima

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je predlagala uvedbo varnostne klavzule, ki bo omogočila začasno ponovno uvedbo vizumov za državljane tretjih držav pri vstopu v EU, če bo prihajalo do zlorab brezvizumskega režima.

Bruselj je predlagal tudi ukrepe za boljše upravljanje migracijskih tokov iz Severne Afrike.

Možnost ponovne uvedbe vizumov v primeru zlorab Potem ko se je po odpravi vizumov za državljane držav Zahodnega Balkana močno povečalo število prošenj za azil v EU iz teh držav, je Evropska komisija ocenila, da mora imeti unija možnost ponovne uvedbe vizumov, če pride do zlorab brezvizumskega režima.

"Preprečiti moramo zlorabe sporazumov o odpravi vizumov," je poudarila evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.

Zato komisija predlaga varnostno klavzulo. Ta bo "ob izjemnih in zelo strogih pogojih" omogočila začasno uvedbo vizumov za državljane tretjih držav, za katere je sicer v veljavi brezvizumski režim.

Želijo okrepiti zaupanje članic EU v vizumsko politiko Tako naj bi v EU preprečili prihod velikega števila prosilcev za azil, katerih zahteve niso utemeljene, pravijo v Bruslju in poudarjajo, da želijo na ta način tudi okrepiti zaupanje članic EU v vizumsko politiko povezave.

Malmströmova je še poudarila, da varnostna klavzula ni izrecno usmerjena proti nobeni državi in tudi ne bo sprožena avtomatično.

V zadnjem času se je sicer v nekaterih evropskih državah močno povečalo število prosilcev za azil iz Srbije in Makedonije, pri čemer gre povečini za Albance in Rome. EU je vizume za državljane Srbije, Makedonije in Črne gore odpravila konec leta 2009, medtem ko lahko državljani BiH in Albanije v EU brez vizumov potujejo od konca lanskega leta.

"Upam, da varnostne klavzule ne bo treba uporabiti" Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je v odzivu izrazila upanje, da varnostne klavzule ne bo treba nikoli uporabiti. Namero pozdravila namero komisije, da bo varnostno klavzulo uporabila le ob izjemnih primerih in zelo strogih pogojih ter na podlagi temeljite analize.

Malmströmovo pa je Fajonova tudi pozvala k čimprejšnji predstavitvi jasnih smernic za začetek brezvizumskega dialoga s Kosovom. Kot je opozorila, je omejitev svobode potovanja za Kosovo vzrok, da veliko ljudi prav iz te države išče nelegalne poti in nelegalne dokumente za potovanja v EU, so sporočili iz pisarne evropske poslanke.

Novi ukrepi spričo navala priseljencev Evropska komisija je predlagala tudi nove ukrepe spričo navala priseljencev iz Severne Afrike. Bruselj predlaga bolj strukturirano sodelovanje z državami v regiji ter v tem okviru olajšanje potovanj v Evropo za študente, raziskovalce in poslovneže.

Omejeno odprtje meja za kvalificirane delavce Poleg tega se v komisiji zavzemajo za omejeno odprtje evropskih meja za kvalificirane delavce iz severnoafriških držav, ki jih v EU primanjkuje, v zameno pa naj bi severnoafriške države sprejele ukrepe za omejitev migracij.

O predstavljenih predlogih bodo 9. junija govorili notranji ministri članic EU, ki bodo pripravili podlago za razpravo o tem na junijskem vrhu unije. Predloge bo obravnaval tudi Evropski parlament.