Torek,
5. 2. 2013,
16.52

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

samomorilski napad preiskava

Torek, 5. 2. 2013, 16.52

5 let, 8 mesecev

Bombo v Bolgariji podtaknil Hezbolah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bolgarske oblasti so po šestih mesecih preiskave razkrile, da so samomorilski napadalec in vsaj eden od njegovih pomočnikov povezani s teroristično skupino Hezbolah.

Bolgarske oblasti so potrdile, da je za samomorilski napad na avtobus v turističnem mestu Burgas v Bolgariji, kjer je julija lani umrlo pet Izraelcev in bolgarski voznik avtobusa, odgovorna libanonska teroristična organizacija Hezbolah, poroča BBC.

Bolgarska policija je še potrdila, da je imel samomorilec, ki je bil član Hezbolaha, tudi dva pomočnika, ki sta uporabljala avstralski in kanadski potni list. Skupina naj bi v Burgas prispela približno en mesec pred bombardiranjem.

Niso mogli predvideti, da se bo zgodil napad Bolgarski premier Bojko Borisov je ob samomorilskem napadu sicer dejal, da ni bilo mogoče, da bi za namere skupine izvedeli pred napadom. Bolgarska policija je sicer objavila fotografijo samomorilskega napadalca, kljub temu pa so o njegovi identiteti izvedeli malo.

Povezavo med napadalci in Hezbolahom razkrila finančna sled Notranji minister Cvetan Cvetanov je po šestih mesecih, tako dolgo že preiskujejo bombni napad, povedal, da je samomorilski napadalec eden izmed dveh posameznikov pod njihovim drobnogledom. "Ugotovili smo, da sta bila dva od njih člana vojaškega krila Hezbolaha,"je povedal Cvetanov in dodal: "Finančni podatki kažejo na povezavo med Hezbolahom in dvema osumljencema." Samomorilski napadalec in še eden od osumljencev sta v Libanonu živela med letoma 2006 in 2010, je še razkril Cvetanov.

Bolgarske oblasti so sprva sklepale, da gre za samomorilskega napadalca, zdaj pa so razkrile, da bi lahko bombo sprožili tudi na daljavo ali pa jo je nehote sprožil napadalec.

Netanjahu: Evropski narodi naj sami oblikujejo mnenje o Hezbolahu Izraelski premier Benjamin Netanjahu je povedal, da bolgarska odkritja kažejo na to, da je Hezbolah "neposredno odgovoren za ostudno dejanje v Burgasu". Povedal je še, da Hezbolah in Iran razmišljata o globalni kampanji proti terorizmu, pri tem pa pozval evropske narode, naj sami oblikujejo mnenje o pravi naravi Hezbolaha. Evropa je namreč do zdaj zavračala možnost, da bi Hezbolah označila za teroristično organizacijo.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je poudarila, je treba resno oceniti posledice preiskave, saj so povezane s terorističnim dejanjem na evropskem ozemlju. Dodala je, da morajo EU in države članice razpravljati o primernem odgovoru na podlagi vseh elementov, ugotovljenih med preiskavo.

ZDA pa so pozvale Evropo, naj sprejme ukrepe proti "naraščajoči" grožnji Hezbolaha. Svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame za boj proti terorizmu John Brennan je dejal, da je Hezbolah "teroristična skupina, ki je pripravljena neusmiljeno napadati nedolžne moške, ženske in otroke ter predstavlja stvarno in naraščajočo grožnjo ne samo za Evropo, ampak tudi preostali svet".

Mikati: Libanon je pripravljen sodelovati Libanonski premier Najib Mikati pa je dejal, da je Libanon pripravljen sodelovati v preiskavi o napadu v Bolgariji. "Libanon verjame, da bodo bolgarske oblasti sprejele resno oceno ugotovitev preiskave, in potrjuje, da je pripravljen sodelovati z Bolgarijo pri osvetljevanju okoliščin" napada, je v sporočilu za javnost poudaril Mikati.

Julija lani je namreč v bolgarskem letovišču Burgas, blizu letališča na avtobusu, ki je prevažal izraelske turiste, eksplodirala bomba. Umrlo je sedem ljudi, več kot 30 pa jih je bilo ranjenih. Takrat je Izrael za napad obtožil Iran, ta pa je krivdo za samomorilski napad pripisal Izraelu.