Petek,
4. 9. 2015,
18.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci

Petek, 4. 9. 2015, 18.07

8 let

Bob Geldof ponudil svoji domovanji štirim sirskim družinam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Irski rocker Bob Geldof je ponudil namestitev štirim sirskim družinam v svojih dveh domovanjih. Več kot 333.000 Britancev je v spletni peticiji vlado v Londonu pozvalo, naj sprejme več beguncev.

63-letni pevec in humanitarni delavec Bob Geldof je povedal, da bi takoj odprl vrata svoje družinske hiše v Kentu in luksuznega stanovanja v Londonu za begunce, saj so ga pretresli šokantni prizori na mejah in železniških postajah na Madžarskem.

Irskega glasbenika in aktivista so presunile fotografije mrtvega triletnega Ajlana Kurdija in zaradi tega ga je zelo sram.

Za irski radio RTE je povedal, da ne more prenesti trenutnega dogajanja in tega, kar povzroča ljudem. "Srečen sem, da imam stanovanje in hišo, s svojo partnerico Jeanne sva nemudoma pripravljen sprejeti tri družine v hišo v Kentu in eno družino v stanovanje v Londonu. Pripravljena sva jim ponuditi streho nad glavo, dokler si ne bodo mogli sami privoščiti stanovanja."

Več kot 333.000 Britancev je v spletni peticiji vlado v Londonu pozvalo, naj sprejme več beguncev. Britanski premier David Cameron, ki je tarča kritik, ker da v begunski krizi ne stori dovolj, je danes v odzivu napovedal, da naj bi na Otoku sprejeli več tisoč beguncev iz Sirije.

Kot je danes še napovedal Cameron, naj bi v Veliki Britaniji sprejeli tiste begunce iz Sirije, ki so doslej živeli v begunskih taboriščih v bližini sirske meje. "To jim bo omogočilo neposredno in varnejšo pot v Združeno kraljestvo, namesto da bi se odpravili na tvegano potovanje, ki je doslej zahtevalo že veliko življenj," je še dejal britanski ministrski predsednik.

Dodal je, da nobena država na kraju samem ne pomaga tako kot Velika Britanija, ki je doslej za pomoč regiji namenila 900 milijonov funtov (1,23 milijarde evrov).

Spletna peticija, ki je dobila množično podporo, navaja, da Velika Britanija v primerjavi z drugimi evropskimi državami ne podeli dovolj azilov. O peticiji bi lahko že prihodnji teden razpravljal britanski parlament. V Veliki Britaniji so namreč poslanci primorani razpravljati o pobudah, ki jih podpre več kot 100.000 ljudi.