Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
12.51

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Škotska nafta Aberdeen Severno morje Velika Britanija

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 12.51

6 mesecev, 2 tedna

Bo naftna prestolnica Evrope postala mesto duhov?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ne samo Rusija, Iran, Venezuela in ameriški naftarji, velika poraženka padca cen nafte je tudi Škotska. Naftna dežela ob Severnem morju, kjer številni hrepenijo po lastni državi, zdaj drsi v krizo.

"It's Scotland's oil" (To je škotska nafta), je bil včasih eden od najbolj znanih sloganov zagovornikov škotske osamosvojitve od Velike Britanije. Naftni funti in licence za črpanje nafte naj bi financirale neodvisnost Škotske, piše nemški časnik Die Zeit.

Ko je treba molzno kravo zdraviti Zdaj pa se je vse obrnilo na glavo. Če bi Škoti na referendumu o samostojni Škotski septembra lani glasovali za osamosvojitev od Velike Britanije, bi imeli zdaj milijardno luknjo v proračunu.

Škotska naftna industrija se je iz molzne krave spremenila v gospodarsko panogo, ki jo je treba sanirati. Vsako tretje črpališče v Severnem morju pri ceni 50 ameriških dolarjev (44,5 evra) za sodček nafte (sodček je 159 litrov, op. p.) prinaša izgubo.

Odpuščanja naftnih delavcev in krčenje naložb Številna podjetja so tik pred zlomom. Okoli dva tisoč delovnih mest so multinacionalke, kot so BP, ConocoPhillips, Talisman Sinopec, in tudi številna manjša podjetja že ukinila, ko je padla cena nafte s 110 na 50 dolarjev (z 98 na 44,5 evra). Od 225 tisoč delovnih mest v škotski naftni industriji jih je zaradi padca cene nafte letos ogroženih kar 35 tisoč.

Velika naftna peterica (ExxonMobil, BP, Shell, Chevron in Total) je svoje naložbe po svetu v primerjavi z letom 2013 zmanjšala za 41 milijard evrov. To se na Škotskem že opazi.

Škotski naftni bum v sedemdesetih letih Škotski severnomorski naftni bum se je začel v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je leta 1973 najprej prišlo od naftne krize oziroma naftnega embarga arabskih držav proti zahodnim državam, nato pa do strmega dviga cen nafte.

Naftne multinacionalke so takrat začele črpati nafto v Severnem morju – domovini znane severnomorske nafte brent. Med Škotsko in Shetlandskimi otoki so začele rasti naftne ploščadi. Središče naftnih operacij na kopnem je postalo škotsko mesto Aberdeen.

To je evropska naftna prestolnica Aberdeenu meščani pravijo tudi Oil Capital of Europe (Evropska naftna prestolnica). Mesto se je v času dviga cen nafte po letu 2004 kopalo v bogastvu: cvetoči mestni parki, razvito cestno omrežje, številni butiki …

V povprečju zaslužijo zaposleni v škotski naftni industriji 64 tisoč funtov (88 tisoč evrov) na leto. Povprečje v Veliki Britaniji je 27 tisoč funtov (37 tisoč evrov). Leta 2012 je evropska naftna prestolnica glede na število multimilijonarjev na 100 tisoč prebivalcev prehitela celo London in se zavihtela na prvo mesto na Otoku.

Mesto duhov Toda zdaj se nad mestom na severu Škotske zbirajo črni oblaki. Aberdeensko pristanišče, kjer se je nekdaj gnetlo tankerjev, je zdaj vse bolj prazno. Tako prazno ni bilo že desetletja.

Kot svari Colin Walsh, šef ameriške investicijske banke Simmons&Company, lahko Aberdeen v prihodnjih letih postane mesto duhov. V mestu in njegovi okolici, ki šteje 480 tisoč ljudi, namreč kar 145 tisoč ljudi dela v naftni industriji ali od nje odvisnih panog.

Razen naftne industrije ni drugih industrij Aberdeen je podobno krizo doživel že leta 1986, ko je cena nafte s 30 padla na manj kot 10 dolarjev za sodček (s 26,7 na manj kot 8,9 evra). Takrat je okoli dve petine delavcev v naftni industriji izgubilo delo, tisoči so zapustili Aberdeen.

Nafta je Aberdeen naredila bogatega, a tudi odvisnega od nje. Kot pravi Jake Molloy, prvi mož škotskega sindikata naftnih delavcev, je imelo mesto pred leti tudi drugo industrijo (ladjedelnice, papirnice, jeklarne in ribiško industrijo), zdaj pa tega ni več.

Škotske zahteve po davčnih olajšavah in naložbenih spodbudah Škotski naftni industriji so priskočili na pomoč tudi škotski politiki. Škotska premierka iz vrst Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon zdaj poziva britansko vlado, naj škotski naftni industriji nameni davčne olajšave in spodbude za naložbe.

Škote je vse bolj strah, da se bodo drugače naftni koncerni za vedno umaknili iz naftnega področja v Severnem morju, ki je znano po tem, da je tukaj črpanje nafte izredno drago. Žarek upanja V zadnjih dnevih pa je posijalo tudi nekaj sonca na škotsko naftno industrijo: po padcu se je cena sodčka severnomorske nafte brent dvignila na 62,58 dolarja oziroma na 55,7 evra.

Ne spreglejte