Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2016,
12.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

volitve nemška kanclerka Angela Merkel Horst Seehofer CDU CSU

Petek, 5. 8. 2016, 12.14

6 let, 7 mesecev

Bo Horst Seehofer nasledil Angelo Merkel?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Horst Seehofer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodja bavarske krščansko-socialne unije (CSU) in predsednik bavarske vlade Horst Seehofer je v zvezi z migrantsko problematiko že dolgo zelo kritičen do nemške kanclerke Angele Merkel. Čeprav je še lani napovedoval umik iz politike, zdaj svoje kandidature za najvišji položaj v državi ne izključuje.

Seehofer naj bi leta 2018 končal svojo kariero kot vodja bavarske stranke, a zdaj ne izključuje, da bo na funkciji vztrajal in na parlamentarnih volitvah celo nastopil kot kandidat za zveznega kanclerja – kot protikandidat Angeli Merkel. Včeraj je za nemško televizijsko mrežo ZDF dejal, da ni nujno, da se bosta CDU in CSU predstavili s skupnim programom in kandidatom za kanclerja.

"Mi to zmoremo"

Med CDU in CSU že dolgo ni več simpatije, zlasti zaradi različnih pogledov na migrantsko politiko. Seehofer je pred dnevi ostro kritiziral znamenite kanclerkine besede iz lanskega leta, da Nemčija migrantski tok zmore obvladati ("Wir schaffen das."), saj je država v tem času doživela več terorističnih napadov in izgredov.

Seehoferju je priljubljenost v zadnjem mesecu poskočila za 11 odstotnih točk. | Foto: Reuters Seehoferju je priljubljenost v zadnjem mesecu poskočila za 11 odstotnih točk. Foto: Reuters

Skok priljubljenosti

Zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da je Seehoferjeva priljubljenost v zadnjem mesecu poskočila za 11 odstotnih točk na 44 odstotkov, medtem ko je priljubljenost Merklove padla za 12 odstotnih točk na 47 odstotkov (pred začetkom migrantske krize jo je podpiralo 75 odstotkov Nemcev). Na zadnje rezultate so ključno vplivali julijski teroristični napadi v Nemčiji. Podpora azilni politiki nemške kanclerke pričakovano pada in še nikoli ni bila nižja – podpira jo le še 34 odstotkov vprašanih.

Morda le "grožnje"

Seehofer je sicer znan po tem, da nikoli ne izključi nobene možnosti. Za katero se bo dejansko odločil, ostaja odprto, saj je njegov uspeh, če bo kandidiral za kanclerja, vprašljiv. Čeprav mu podpora skokovito narašča, je namreč domet njegove CSU omejen predvsem na Bavarsko. Bil bi prvi nemški kancler, ki bi prihajal iz CSU. Gotovo pa bo leta 2018 njegov cilj obdržati absolutno večino v bavarskem deželnem zboru.

Ne spreglejte