Nedelja,
14. 7. 2024,
7.51

Osveženo pred

2 dneva, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

ZDA napad Donald Trump Joe Biden

Nedelja, 14. 7. 2024, 7.51

2 dneva, 2 uri

ODZIVI V ZDA: Biden govoril s Trumpom: "Molim zanj in za njegovo družino"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64
Joe Biden | "Molim zanj in za njegovo družino ter vse, ki so bili na zborovanju," je dejal Biden. | Foto Guliverimage

"Molim zanj in za njegovo družino ter vse, ki so bili na zborovanju," je dejal Biden.

Foto: Guliverimage

Ameriški predsednik Joe Biden je po ostri obsodbi poskusa atentata na Donalda Trumpa govoril po telefonu z bivšim predsednikom ZDA, je na kratko sporočila Bela hiša, ki ni izdala podrobnosti vsebine pogovora. Biden se je sicer na incident nemudoma odzval in obsodil napad, prav tako tudi številni drugi svetovni voditelji. 

Na incident se je nemudoma odzval predsednik ZDA Joe Biden in obsodil napad. Biden je bil previden in incidenta ni takoj označil za poskus političnega atentata.

"Imam mnenje, vendar še nimam nobenih dejstev," je novinarjem povedal Biden in izrazil olajšanje zaradi novic, da je Trump glede na poročila v redu.

Kmalu potem so iz Bele hiše sporočili, da je Biden po telefonu govoril z bivšim predsednikom ZDA, a podrobnosti vsebine pogovora niso razkrili. 

Biden: Molim zanj in za njegovo družino

Biden je novinarjem dejal, da za takšno nasilje v Ameriki ne sme biti prostora, in izrazil hvaležnost, da je Trump na varnem in mu gre dobro.

"Molim zanj in za njegovo družino ter vse, ki so bili na zborovanju," je dejal Biden, ki se konec tedna nahaja na svojem domu v Delawaru in je v televizijskem sporočilu Američanom dejal, da se to ne sme dogajati v njihovi državi.

Napad so obsodili politiki demokratske in republikanske stranke 

Napad so obsodili politiki tako demokratske kot republikanske stranke. Nekdanji predsednik Barack Obama je sporočil, da v ameriški demokraciji zagotovo ne sme biti prostora za politično nasilje.

Obsodili so ga tudi člani Bidnove vlade, med njimi obrambni minister Lloyd Austin in državni sekretar Antony Blinken ter minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas, ki je zagotovil, da delajo vse, kar je potrebno, da zagotovijo varnost predsednika Bidna in Trumpa.

Milijarder Elon Musk je na svojem mediju X objavil, da podpira Trumpa za predsednika ZDA in mu želi čim hitrejše okrevanje.

trump atentat
Novice Atentat na Donalda Trumpa: 11 minut in devet sekund. Kaj se je dogajalo?