Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2023,
13.47

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

32

Natisni članek

Kamčatka ognjenik vulkan Rusija

Torek, 11. 4. 2023, 13.47

1 leto

Apokaliptičen prizor v Rusiji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

32

Na Kamčatki je izbruhnil vulkan Šiveluč in s pepelom prekril obsežno območje polotoka na ruskem Daljnem vzhodu, kar lahko ogrozi letalski promet na območju in več vasi. Vulkanologi so objavili rdeče opozorilo za letala, ruske letalske oblasti pa so pozvale posadke k spremljanju meteoroloških podatkov.

Skupina za odzivanje na vulkanske izbruhe na Kamčatki (KVERT) je sporočila, da se je oblak pepela premaknil več sto kilometrov severno in jugozahodno od Šiveluča.

Opozorili so, da lahko kadarkoli pride do izbruhov pepela, visokih do 15 kilometrov, kar lahko vpliva na letala na mednarodnih linijah in na nizko leteča letala.

Ruska agencija za zračni promet Rosaviacija pa je sporočila, da so posadke letal pozvali, naj zagotovijo varnost svojih poletov. Dodale so, da so regionalne ekipe za upravljanje zračnega prometa pripravljene pomagati posadkam pri izbiri alternativnih varnih poti.

Kamčatka, Petropavlosk, ognjenik, vulkan
Novice Vulkan na Kamčatki bruhnil pepel 10 kilometrov visoko

Guverner Kamčatke Vladimir Solodov je povedal, da je pepel prizadel tri vasi, prebivalce teh odročnih krajev pa je pozval, naj ostanejo doma. Sporočil je še, da so šole zaprte.

Šiveluč velja za enega najbolj aktivnih ognjenikov na svetu. To je fotografija iz leta 2017. | Foto: Shutterstock Šiveluč velja za enega najbolj aktivnih ognjenikov na svetu. To je fotografija iz leta 2017. Foto: Shutterstock

Šiveluč je eden največjih ognjenikov na Kamčatki, ki je sicer zelo redko poseljena. V polmeru sto kilometrov od vulkana živi, po ocenah, manj kot 12 tisoč ljudi. Po poročanju Reutersa je okoliške vasi po izbruhu ognjenika prekrila najdebelejša plast vulkanskega pepela v zadnjih 60 letih.

Polotok Kamčatka, ki meri 1.200 kilometrov v dolžino in 450 kilometrov v širino, ima okoli 160 vulkanov, od katerih jih je približno 30 aktivnih. S polotoka so v nedeljo poročali o izbruhu vulkana Bezimjani, ki je prav tako bruhal pepel.

Ne spreglejte