SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Aktivisti Greenpeacea vdrli v francosko nuklearko

2

termometer

 | Foto:
Več deset aktivistov okoljevarstvene organizacije Greenpeace je vdrlo na območje jedrske elektrarne na jugu Francije.

Policija jih je okoli 20 aretirala, notranje ministrstvo pa je pojasnilo, da jim ni uspel dostop do najstrože varovanih predelov kompleksa.

Aktivistom je uspelo na območje elektrarne Tricastin, ki leži okoli 200 kilometrov severno od Marseilla, vstopiti okoli pete ure zjutraj.

"Francois Hollande: predsednik katastrofe" Tam so nato izobesili transparenta z napisoma "Tricastin: jedrska nesreča" in "Francois Hollande: predsednik katastrofe?". Poleg tega so s projektorjem na stavbo prvega reaktorja projicirali še druga sporočila.

Skoraj štiri ure po vstopu je policija aretirala 21 aktivistov, med katerimi so francoski, italijanski, romunski in španski državljani. Aretacije so trajale precej časa, saj so se nekateri priklenili na strukture znotraj kompleksa, pojasnjuje policija.

Aktivistom ni uspel dostop do "občutljivih območij" Tiskovni predstavnik notranjega ministra je zatrdil, da aktivistom ni uspel dostop do "občutljivih območij". "Gre za medijski trik, ki ne predstavlja nobene varnostne grožnje," je dejal.

Člani okoljevarstvene skupine, ki nasprotuje jedrski energiji, so v zadnjih letih večkrat uprizorili tovrstne vlome v nuklearke po državi. S tem želijo po lastnih navedbah izpostaviti tako nevarnost jedrske energije kot varnostne težave v kompleksih. Kot trdijo, je Tricastin ena od najnevarnejših nukleark in bi ga bilo treba nemudoma zapreti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin