Ponedeljek,
22. 7. 2013,
14.41

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

kmetje protest zakon nepremičnine nepremičnine

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 14.41

8 let, 6 mesecev

Žveglič: Od vlade je odvisno, ali bomo šli na ceste!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Tako napoveduje Roman Žveglič, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, njegov protestni odbor se je danes preoblikoval vseslovenski protestni kmečki odbor

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič je po današnjem razširjenem sestanku protestnega odbora Sindikata kmetov Slovenije sporočil, da so protestni odbor preoblikovali v vseslovenski protestni kmečki odbor (v njem bodo sodelovali predstavniki Zadružne zveze, Kmetijsko-gozdarske zbornice, Aktivov kmečkih žena in drugih organizacij, v katere je povezana kmečka populacija pri nas), zahteva nasprotnikov novega davka na nepremičnine pa ostaja enaka: kmetijstvo se mora izločiti iz predloga novega zakona o nepremičninah. Žveglič: Iz zakona morajo biti izločene vse kmetijske in gozdne površine "To preprosto pomeni, da se iz zakonskega predloga izvzame kmetijske in gozdne površine, kmetijske objekte s pripadajočimi zemljišči, torej s funkcionalnimi zemljišči, ter nezazidana stavbna zemljišča, ki so po namenu rabe še vedno kmetijska zemljišča," poudarja prvi mož Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič.

Domači kmet že zdaj ne more biti konkurenčen tujemu Kot so v preteklih tednih že večkrat opozorili v sindikatu kmetov, domači kmet že zdaj ni konkurenčen evropskemu, njegova zemljišča so razdrobljena, zato tudi ne more biti konkurenčen velikim tujim kmetom. Po izračunih sindikata kmetov bi za en hektar travnika, vrednega 12 tisoč evrov, novi nepremičninski davek znašal 60 evrov, povprečni katastrski dohodek (KD), ki ga to zemljišče prinaša, pa dobrih 76 evrov.

Nezadovoljni kmetje v sredo pri premierki Alenki Bratušek Na ministrstvu za finance bo jutri sestanek predstavnikov nezadovoljnih kmetov in ministrstva glede njihovih zahtev. Kot poudarja predsednik sindikata kmetov, je bil sestanek sklican že v petek, v sredo pa naj bi se o vprašanju novega nepremičninskega zakona precej bolj na široko pogovarjali tudi na srečanju pri predsednici vlade Alenki Bratušek, je danes še sporočil Roman Žveglič.

Kdaj bo vseslovenski kmečki protest, je odvisno od vlade Protestni odbor Sindikata kmetov Slovenije, ki se je danes preoblikoval v vseslovenski kmečki protestni odbor, vladi danes ni postavil roka, kdaj bo organiziran veliki protest z blokado številnih prometnic. "Ta rok si bo postavila vladna koalicija sama, če bo dala v parlamentarni postopek zakonski predlog, ki bo vseboval sporne določbe, takrat bomo organizirali veliki kmečki protest," napoveduje prvi mož Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič.