SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZSSS vladi: Ustavite vlak ustavnih sprememb

2

termometer

ZSSS vlado in politične stranke svari pred spremembami ustave v delu, ki se nanaša na referendumsko ureditev in javne finance, o čemer bo prihodnji teden odločal DZ.

Vnos fiskalnega pravila v ustavo se jim zdi nepotreben, pravice do referenduma pa državljanom ne bi smeli omejevati.

DZ bo v ponedeljek odločal o spremembah ustavne ureditve referenduma, v torek pa o zapisu fiskalnega pravila v ustavo. Pred tem bo parlamentarni vrh o fiskalnem pravilu razpravljal že v nedeljo.

"Na čigavi strani ste?" V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob tem napovedujejo, da bodo zelo natančno spremljali vsa glasovanja glede predlaganih sprememb ustave in s tem preverjali, v kolikšni meri so poslanke in poslanci zares predstavniki ljudstva. "Vaše slabe odločitve bodo združile različna civilno družbena gibanja v enotno družbeno fronto, ki bo od vas terjala odgovor na eno samo vprašanje - na čigavi strani ste," je izvršni sekretar ZSSS Goran Lukič zapisal v javnem pozivu vladi in parlamentarnim strankam.

V ZSSS so proti omejitvi odločanja o zakonih, ki imajo finančne posledice Zakonodajni referendum mora ostati glavni mehanizem državljanov za neposredno izvrševanje oblasti, zato mora izid referenduma ostati zavezujoč, pravijo v ZSSS. So proti omejitvi odločanja o zakonih, ki imajo finančne posledice oz. urejajo davke in obvezne dajatve, nasprotujejo pa tudi omejevanju pravice do odločanja o mednarodnih pogodbah. Prav tako so proti omejevanju veljavnosti referenduma, bodisi s kvorumom udeležbe ali z zahtevo po kvalificirani večini.

Glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo pa pravijo, da ni prav nobene potrebe po tem. Že zakon o javnih financah namreč določa, da morajo biti prihodki in izdatki proračuna uravnoteženi.

"Do začetka naslednjega tedna imate čas, da ustavite vlak ustavnih sprememb," pred odločanjem v DZ svarijo v ZSSS in opozarjajo, da bodo posledice napovedanih sprememb ustave velike ter dolgoročne. "Izognite se politični kratkovidnosti, ki se začne in konča v fiskalni konsolidaciji in vidnem podrejanju nevidnim finančnim trgom. Vaša dejanja so namreč pomembna za prihodnost vseh nas," dodajajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin