Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2013,
13.10

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZSSS vlada ustava fiskalno pravilo referendum

Petek, 3. 5. 2013, 13.10

4 leta, 11 mesecev

ZSSS vladi: Ustavite vlak ustavnih sprememb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ZSSS vlado in politične stranke svari pred spremembami ustave v delu, ki se nanaša na referendumsko ureditev in javne finance, o čemer bo prihodnji teden odločal DZ.

Vnos fiskalnega pravila v ustavo se jim zdi nepotreben, pravice do referenduma pa državljanom ne bi smeli omejevati.

DZ bo v ponedeljek odločal o spremembah ustavne ureditve referenduma, v torek pa o zapisu fiskalnega pravila v ustavo. Pred tem bo parlamentarni vrh o fiskalnem pravilu razpravljal že v nedeljo.

"Na čigavi strani ste?" V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob tem napovedujejo, da bodo zelo natančno spremljali vsa glasovanja glede predlaganih sprememb ustave in s tem preverjali, v kolikšni meri so poslanke in poslanci zares predstavniki ljudstva. "Vaše slabe odločitve bodo združile različna civilno družbena gibanja v enotno družbeno fronto, ki bo od vas terjala odgovor na eno samo vprašanje - na čigavi strani ste," je izvršni sekretar ZSSS Goran Lukič zapisal v javnem pozivu vladi in parlamentarnim strankam.

V ZSSS so proti omejitvi odločanja o zakonih, ki imajo finančne posledice Zakonodajni referendum mora ostati glavni mehanizem državljanov za neposredno izvrševanje oblasti, zato mora izid referenduma ostati zavezujoč, pravijo v ZSSS. So proti omejitvi odločanja o zakonih, ki imajo finančne posledice oz. urejajo davke in obvezne dajatve, nasprotujejo pa tudi omejevanju pravice do odločanja o mednarodnih pogodbah. Prav tako so proti omejevanju veljavnosti referenduma, bodisi s kvorumom udeležbe ali z zahtevo po kvalificirani večini.

Glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo pa pravijo, da ni prav nobene potrebe po tem. Že zakon o javnih financah namreč določa, da morajo biti prihodki in izdatki proračuna uravnoteženi.

"Do začetka naslednjega tedna imate čas, da ustavite vlak ustavnih sprememb," pred odločanjem v DZ svarijo v ZSSS in opozarjajo, da bodo posledice napovedanih sprememb ustave velike ter dolgoročne. "Izognite se politični kratkovidnosti, ki se začne in konča v fiskalni konsolidaciji in vidnem podrejanju nevidnim finančnim trgom. Vaša dejanja so namreč pomembna za prihodnost vseh nas," dodajajo.

Ne spreglejte