Tina Vovk

Sreda,
6. 8. 2014,
8.45

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
zobozdravnik ustna higiena

Natisni članek

Sreda, 6. 8. 2014, 8.45

6 let, 10 mesecev

Zobe vrtajo tudi nepooblaščeni

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Obalni zobozdravniki opozarjajo zdravniško zbornico, da splošne in specialistične zobozdravstvene storitve opravljajo posamezniki brez ustrezne izobrazbe in licence, a je zbornica brez moči.

Zobozdravnike in ortodonte z Obale vznemirja, da se z zdravljenjem zob ukvarja Aleksander Zavoloka, višji medicinski tehnik, ki ima v Kopru Kabinet za ustno higieno, poroča Delo. Zdravniško zbornico so že pozvali k ukrepanju, a ker Zavoloka ni zdravnik in ni član zbornice, a ta za ukrepanje ni pristojna, so povedali pri Zdravniški zbornici Slovenije.

"Ne vem, kaj je s temi očitki, ukvarjam se z ustno higieno," odgovarja Zavoloka, ki trdi, da pri njem delajo nekateri mladi zobozdravniki, a ne pove, kateri. Prav tako na njegovi spletni strani nikjer ni omenjeno, kdo naj bi bili ti zobozdravniki.

Možnost strokovnega nadzora za nazaj Uroš Skalarič, akademik in doktor ter ustanovitelj višje strokovne šole za ustne higienike Skaldens trdi, da Zavoloka ni bil nikoli vpisan na njihovi ustanovi, ki je po njegovem vedenju edina avtorizirana ustanova za pridobitev izobrazbe ustnega higienika v Sloveniji. Evgenij Komljanec, specialist za zobno in čeljustno ortopedijo ter predsednik Slovenskega ortodontskega društva, pa opozarja, da je takšno početje pri nas slabo regulirano in sankcionirano, še poroča Delo in dodaja, da bi bil pri Zavoloki mogoč tudi izredni strokovni nadzor za nazaj, ki pa stane okoli 2.500 evrov.

Zobozdravstvo je ena izmed najdonosnejših dejavnosti v medicini pri nas. Lani je 25 najbolj dobičkonosnih zasebnikov ustvarilo za okoli 14 milijonov evrov prihodkov.