SiolNET. Novice Slovenija
2,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znane nove cene goriv

2,84

termometer

gorivo dizel bencin črpalka |  | Foto: Gregor Pavšič
Foto: Gregor Pavšič

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest se bodo opolnoči spremenile. Liter 95-oktanskega bencina bo dražji za tri cente in bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju stal 1,412 evra za liter, dizelsko gorivo pa bo dražje za 0,6 centa in bo stalo 1,432 evra za liter. Kurilno olje se bo podražilo za en cent na 1,020 evra za liter.

Nove cene bodo veljale do vključno 19. junija, so danes sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Če ne bi regulirali cen 95-oktanskega bencina ter potrošnikov ne bi oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi bilo po ocenah ministrstva za liter tega bencina treba odšteti okoli 1,461 evra. Potrošnik tako pri 50-litrskem rezervoarju privarčuje 2,45 evra. Pri dizelskem gorivu bi bilo ob neregulaciji in neoprostitvi prispevka treba za liter odšteti okoli 1,483 evra, potrošnik pa pri 50 litrih tako prihrani 2,55 evra.

Potrošnik pri nakupu tisoč litrov kurilnega olja privarčuje 98 evrov 

Za liter kurilnega olja bo v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,020 evra na liter. Če ne bi regulirali teh cen ter bi upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, bi bilo treba za liter odšteti okoli 1,118 evra. Potrošnik pri nakupu tisoč litrov privarčuje 98 evrov, so izračunali na ministrstvu.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo še naprej izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.
Bencin. Gorivo. Fosilna goriva. Dizel. Bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika. Novice Opolnoči so se spremenile cene pogonskih goriv Bencin. Gorivo. Fosilna goriva. Dizel. Bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika. Posel danes Jutri spremembe cen goriva: bencin bo cenejši, dizel bo dražji ENI Novice Italijanskemu Eniju 100 milijonov za hitre polnilnice, tudi v Sloveniji
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin