SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadeva Patria je pravnomočno zastarala

0

termometer

 | Foto:
Višje sodišče je zavrnilo pritožbo prvaka SDS Janeza Janše na sklep prvostopenjskega sodišča o zastaranju zadeve Patria. Zadeva je s tem pravnomočno zastarala.

Danes je Janez Janša na Twitterju potrdil včerajšnjo neuradno informacijo o tem, da sodniki višjega sodišča niso ugodili njegovi pritožbi. Zadeva Patria je s tem pravnomočno zastarala.

Ustavni sodniki so sodbo razveljavili Ustavni sodniki so namreč letos spomladi razveljavili obsodilno sodbo v tej zadevi, s katero so bili Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič obsojeni na zaporne kazni. Zadeva je tako znova romala na ljubljansko okrajno sodišče, v reševanje jo je dobila sodnica Tanja Lombar Jenko, ki pa je stranke septembra letos obvestila, da je zadevo zavrgla zaradi zastaranja. Vprašanje je bilo namreč, ali za zastaranje veljajo stara ali nova določila kazenskega zakonika, torej, ali bo zadeva zastarala letos ali čez dve leti.

Sodnica: novi zakonik se ne more upoštevati Sodnica je v sklep zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, torej leta 2005, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik, ki zastaralni rok v primeru razveljavitve sodbe podaljšuje za dve leti, ne more upoštevati.

Janez Janša se s sodnico ni strinjal Obramba se s takim sklepom ni strinjala, menili so, da bi moralo sodišče o zadevi odločati vsebinsko in jo na podlagi tega zavreči. Janša se je s svojim odvetnikom Francijem Matozom zato odločil tudi za pritožbo na ljubljansko višje sodišče. V pritožbi je Janša takrat zapisal, da okrajno sodišče ni upoštevalo vsebine odločbe ustavnih sodnikov, ki da so ugotovili bistvene kršitve ustave v tem sodnem postopku. Menil je, da bi moral biti obtožni predlog zavržen, ne pa, da je nastala "napačna odločba o zastaranju".

Višje sodišče je odločitev na okrajno sodišče posredovalo v ponedeljek, to pa danes naprej strankam v postopku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin