Četrtek,
28. 4. 2011,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlada koalicija

Četrtek, 28. 4. 2011, 13.49

8 let

Za Pahorja predčasne volitve boljša možnost kot tehnična vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija nima vladne krize, je zatrdil premier Borut Pahor, ki ne izključuje možnosti predčasnih volitev, ki se mu zdijo boljša možnost kot tehnična vlada.

Vlada uspešno in učinkovito opravlja svoje dolžnosti in pripravlja zakone ter ima v državnem zboru politično večino, ki podpre predlagane zakone, je pojasnil Pahor. Po njegovi oceni je Slovenija politično opravilna in reformno sposobna država, zato ni nobenih skrbi, da bi nekatere nestabilnosti v koaliciji imele posledice za delo vlade. Se mu pa zdi institut referenduma zelo liberalen, zato je po njegovih besedah tudi hitro možno doseči zavrnitev zakona ter krepitev nezaupanja. Pahor računa na "zdrav slovenski egoizem" Na vprašanje, ali drži, da bo po 5. juniju odstopil, je Pahor odgovoril, da "on tega ni rekel". Je pa poudaril, da je njegova primarna skrb trenutno prav pokojninska reforma. Tukaj računa na "zdrav slovenski egoizem", torej da bodo ljudje glasovali za svoje interese in pokojninsko reformo podprli. Po njegovih besedah bo "zdrav premislek" namreč pokazal, da bi od pokojninske reforme posamezniki imeli koristi. V kolikor bo pokojninska reforma na referendumu padla, bodo ljudje posledice čutili predvsem pri svojem življenjskem standardu, je opozoril, saj bodo finančni trgi "prav gotovo zelo hitro ter verjetno zelo radikalno" ocenili Slovenijo kot reformno nesposobno državo. Če referendum pade, ima vlada že pripravljen interventni zakon. Vprašanje je le, kdo ga bo predlagal – slovenska vlada ali tuje finančne institucije. V tem primeru bi moral biti zakon poslan v postopek čim prej, da bi poskušal pomiriti finančne trge ter da bi Slovenija zadržala bonitetno oceno. Varčevalni ukrepi, ki bi sledili zavrnitvi pokojninske reforme, pa bi bili zelo surovi, je še napovedal.

"Tehnični predsednik vlade je invalidna osebnost" Če bi prišlo do vladne krize "in bi ugotovili, da je ne moremo preseči", je Pahor naklonjen predčasnim volitvam oz. je to zanj "bolj atraktivna" možnost v primerjavi s tehnično vlado. Kot je dejal, je namreč tehnični predsednik vlade "invalidna osebnost", saj mora predsednik vlade imeti mandat ljudi. Tehnična vlade namreč običajno ne morejo opraviti stvari tako, kot bi morale, ocenjuje Pahor.

Pahor je napovedal, da bo po svojih najboljših močeh poskušal opravljati svoje delo do takrat, ko bodo "tisti, ki menijo, da imajo boljšo alternativo in mandat za to, šli v spremembe". Ob tem upa, da bo njegov naslednik nekdo, ki ga bodo izvolili ljudje in ne skupina ljudi, ki se ne bo nikoli predstavila pred ljudi s svojo odgovornostjo.

"Če bi bil lutka levice, me ne bi poskušali zamenjati za vsako ceno" Komentiral je tudi očitke opozicije, da je lutka "botrov levice" in dejal, da če bi bilo to res, da ga ne bi skušali za vsako ceno zamenjati. Prepričan je tudi, da s svojim načinom vodenja gotovo ni ustregel nekaterim pričakovanjem oz. interesom. Pravi, da tisti, ki iščejo alternative, naj ne iščejo samo alternative Borutu Pahorju, ampak naj iščejo alternativo politiki Boruta Pahorja.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić pa je na vprašanje o morebitnem odstopu iz vlade dejala, da se je "zaenkrat odločila, da mesec maj, tako kot ostali ministri te vlade, posveti referendumu o pokojninski reformi" ter pomaga pri argumentaciji pomembnosti pokojninske reforme. Dejstvo, je da bo imela pokojninska reforma tako dolgoročni kot kratkoročni vpliv na gospodarstvo ter zmožnost in hitrost oživljanja gospodarstva, je poudarila.

"Po tem letu dela se mi zdi, da sem dolžna, da pomagam tej vladi še pri reformi," je dejala ministrica. Mesec maj bo tako po njenih besedah namenjen strokovnemu delu na ministrstvu, "potem pa se bodo odločali kako naprej".

V mesecu maju se bodo po mnenju Radićeve pogovorili in razčistili nesoglasja in odprta vprašanja, od rezultatov pogovorov pa bo odvisno ali bo "vztrajala v tej vladi".

Pahor: Slovenija je reformno sposobna država Slovenija je reformno sposobna država, ima opravilno sposobno vlado, je prepričan premier Pahor. To je po njegovih besedah pomembno sporočilo zlasti finančnim trgom, ki budno opazujejo Slovenijo. Vlada po njegovih besedah še naprej uspešno in učinkovito opravlja svoje dolžnosti, saj pripravlja zakone, s potrebno politično večino pa se zakone v parlamentu tudi sprejema. Slovenija zatorej nima vladne krize in ni v položaju, v kakršnem je bila pred meseci Portugalska.

"Slovenija je v tem smislu popolnoma politično opravilna, ni nobenih skrbi zaradi nekaterih nestabilnosti v koaliciji, da bi to imelo kakršne koli posredne ali pa neposredne reperkusije za delo vlade," je povedal.

"Liberalen dostop do instituta referenduma" Ob tem je dodal, da pa ima Slovenija "izredno liberalen dostop do instituta referenduma in da zainteresirane skupine, ki nasprotujejo spremembam, precej zlahka lahko dosežejo neuspeh reform, kar seveda pomeni povečanje nezaupanja mednarodne javnosti v reformno sposobnost Slovenije".

Država zaenkrat vzdržuje ratinge Slovenija sicer zaenkrat vzdržuje ratinge, ki jih podajajo bonitetne hiše, in je tudi v pogovorih o nadaljevanju uvajanja obeh kriznih mehanizmov, začasnega in trajnega, za reševanje stabilnosti evra udeležena kot tista, ki pomaga tistim, ki so v težavah.

Vlada nadaljuje z reformami Pahor je ob tem nanizal, da vlada nadaljuje z delom pri zdravstveni reformi in davku na nepremičnine ter ostalih reformnih ukrepih. Tako pripravljajo tudi novelo zakona o delovnih razmerjih. Poleg tega se bodo prihodnji teden posvetili "sektorski politiki finančnega področja za strategijo upravljanja z deleži države". S tem bodo tudi opredelili nekatere ukrepe, ki bodo še dodatno pomirili finančne trge.

"Ampak to se pripravlja z vedenjem, da je vse to nesmiselno, če bo padla pokojninska reforma, ker bo potrebno priti v parlament z interventnim zakonom," je dejal Pahor in dodal, da se slednji že pripravlja ter da je vprašanje samo to, ali ga bo predlagala slovenska vlada ali pa prej ali slej finančne institucije območja evra.

Pahor: Slovenija je še vedno "gospodar svoje usode" "Varčevalni ukrepi, ki bodo posledica nesprejetja pokojninske reforme, bodo zelo surovi," je opozoril in hkrati poudaril, da je Slovenija sicer danes še vedno "gospodar svoje usode", ki o svojih reformnih korakih odloča sama.