Sreda,
16. 10. 2013,
21.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matej Lahovnik Dimitrij Rupel

Sreda, 16. 10. 2013, 21.12

8 let

"Vsi smo v istem čolnu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija ni v tako slabem položaju, kot se zdi, bonitetne ocene niso tako slabe, nemška podjetja tu rada delajo, manjka vam le optimizma, Slovenijo opogumlja nemška veleposlanica Anna Prinz.

Na posvetu pod naslovom Zunanjepolitični položaj Slovenije: ocena trojka, ki sta ga pripravila društvo Slovenski odbor za NATO in novoustanovljena Koordinacija nevladnih združenj za zunanjo, obrambno in varnostno politiko, je nekdanji dolgoletni slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel opozoril, da se je Slovenija "znašla v zadregi", potem ko je bila včasih najboljša učenka v razredu.

Podjetje pred stečajem Nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je dejal, da bi Slovenija zdaj podobno kot podjetje, ki je tik pred stečajem, že potrebovala "prisilno upravo". Le z zunanjim pritiskom bi se dalo Slovenijo reformirati in predvsem privatizirati državno premoženje, je prepričan. Težav nima le Slovenija

Nemška veleposlanica Anna Prinz, ki je v Sloveniji od letošnjega poletja, je opozorila, da se celotna Evropska unija sooča s težavami in da "smo vsi v istem čolnu". Težave Nemčije vplivajo na Slovenijo in obratno, je dejala in se zavzela za skupno reševanje težav. Seveda v skladu z dogovorjenimi pravili in ne s skritimi nameni goljufanja, je dejala.

Prav tako je dejala, da so nemška podjetja zadovoljna z delom v Sloveniji; čeprav je birokracija problem. Tudi bonitetne ocene Slovenije niso tako slabe. "Ne biti tako pesimistični," je dejala.

Bo veleposlanica morala bolj spoznati slovenske politike? Lahovnik pa ji je pri tem dejal, da se mora verjetno še naučiti, kako delujejo slovenski politiki in da je velik razkorak med njihovimi besedami in dejanji. "Upam, da bo Evropa vztrajala pri izpolnjevanju pogojev in da bo zahtevala dejanja," je dejal v kritiki sedanje vlade, ki da s predlogom proračuna ni izpolnila zavez do EU in da bo lahko Slovenijo v izvajanje strukturnih reform prisilila le "prisilna uprava od zunaj".

Opozoril je na veliko politično in gospodarsko nestabilnost v Sloveniji, ki močno vpliva na investitorje. Ti ne vedo, kakšni bodo davki v Sloveniji prihodnje leto. "Tega ne vedo niti ministri te vlade," je še dejal Lahovnik.

Položaj slabši kot januarja Pri tem je hvalil prejšnjo vlado Janeza Janše, ki da je nekatere reforme izvedla in da so bonitetne agencije januarja razmišljale že o dvigu bonitetne ocene, zdaj pa so pribitki na slovenske obveznice znova na nevzdržnih ravneh. "Politična stabilnost ni vprašanje preživetje vlade, ampak ustvarjanje stabilnega okolja," je še dodal Lahovnik.

Je Slovenija zrela za veliko koalicijo? Nemška veleposlanica je med drugim menila, da bo v Nemčiji prišlo do velike koalicije med krščanskimi demokrati in socialdemokrati, kar da bi bilo najboljše za Nemčijo in Evropo. Rupel, ki je deloval bolj kot moderator razprave med Prinzovo in Lahovnikom, pa se je vprašal, ali bi bilo oblikovanje velike koalicije možno tudi v Sloveniji.

A Lahovnik je glede te možnosti zelo skeptičen; to bi bilo po njegovem možno le, če bi slovenske politike v to prisilili od zunaj. Do tedaj pa bodo stranke še vedno preigravale ideološke razprtije, je prepričan.