Torek,
11. 6. 2013,
19.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vojska policija

Torek, 11. 6. 2013, 19.16

8 let

Vojaki pri stroških prevoza na delo zahtevajo enako obravnavo s policisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) v dopisu pristojnim zahteva enako metodologijo pri izračunu povračil stroškov prevoza na delo in z dela, kot velja za uslužbence policije.

V omenjenem sindikatu opozarjajo, da so izračunane poti, ki jih upoštevajo pri izračunih stroških prevoza na delo, praviloma krajše od dejanskih.

"Upoštevati je treba varno pot" Od vlade, ministrstva za notranje zadeve in javno upravo ter ministrstva za obrambo tako v sindikatu zahtevajo, da tudi za pripadnike Slovenske vojske in ostale zaposlene na obrambnem resorju velja enako, kot za uslužbence policije, in sicer da je pri določitvi razdalje "treba upoštevati varno pot". Varna pot pa je tista, pojasnjujejo v sindikatu, ki je urejena, redno vzdrževana in prevozna skozi celo leto; sem pa ne sodijo gozdne in makadamske ceste, pešpoti, poti čez travnike in njive, ipd.

Prav tako zahtevajo, da tudi zanje velja, da se, če ta možnost obstaja, pri določitvi najkrajše varne poti upošteva prevoz po avtocesti. Če pa se zaposleni in delodajalec glede varne, primerne ali prevozne poti ne moreta sporazumeti, da je za njeno določitev pristojna Direkcija RS za ceste.

Dopis so naslovili na predsednico vlade Alenko Bratušek, načelnika Generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča, ministra za obrambo Romana Jakiča ter za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta. Od pristojnih zahtevajo takojšnja pogajanja, v nasprotnem primeru bodo, kot so zapisali, primorani poseči po pravnih sredstvih v smislu zaščite enakopravne obravnave zaposlenih v javnem sektorju.

Na obrambnem ministrstvu so pojasnili, da se o tem vprašanju s sindikatom ne morejo pogajati, ampak je za to pristojna vlada, ki je tudi izdala uredbo, po kateri se določa plačilo za prevoz na delo in z njega.