Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
13.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 13.08

6 let, 6 mesecev

Vlada razrešila generalnega direktorja policije Romška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je na redni seji razrešila generalnega direktorja policije Jožeta Romška in državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Zvonka Zinrajha.

Kot je povedal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, razrešitev Romška stopi v veljavo 8. januarja 2009, Zinrajha pa s 15. oktobrom. Takrat bosta izpolinila pogoje za upokojitev, zato sta zaprosila za razrešitev. Minister za notranje zadeve bo v prihodnjih dneh podal pobudo uradniškemu svetu za razpis javnega natečaja za izbiro novega generalnega direktorja. Romšek: Razrešili so me na mojo željo Romšek je v izjavi za medije povedal, da ga je vlada s položaja razrešila na njegovo željo. Kot je dejal, je ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja že pred pol leta obvestil, da izpolnjuje pogoje za redno upokojitev po splošnih pogojih in da se želi v začetku leta 2009 v vsakem primeru upokojiti.

"Policija je danes zelo dober sistem" Tri leta in pol, kolikor je bil generalni direktor policije, Romšek ocenjuje kot uspešne. Po njegovem je policija danes zelo dober sistem, ki beleži dobre rezultate.

Upokojitev ni povezana z založenimi avstrijskimi depešami Novemu generalnemu direktorju želi posle predati korektno. Za to je, kot je dejal, dovolj časa. Ob tem je tudi zavrnil namige, da je njegova razrešitev povezana s strahom ob prihodu nove vlade. Strah ga je, kot je dejal, "samo bolezni in ničesar drugega". Zavrnil je tudi namige, da naj bi bila upokojitev povezana z založeno depešo avstrijskega Interpola. "To delajo uradniki, ki so 20 stopničk pod mano. Če bi obveljal princip, kot ga razlagajo nekateri, potem bi lahko generalnega direktorja policije menjali vsakih 14 dni," je zatrdil.

"Če kdo misli, da je Jože Romšek rekel zadnjo besedo, se krepko moti" Na vprašanje, kaj bo počel v prihodnje, pa je pojasnil: "Vsekakor se bom z 9. januarjem 2009 upokojil, to pa ne pomeni, da bom sedel doma, jedel kranjsko klobaso, pil pivo in gledal televizijo. Če kdo misli, da je Jože Romšek rekel zadnjo besedo, se krepko moti."

"Pod Romškom je slovenska policija postala uspešna evropska policija" Kot je v izjavi za javnost zapisalo ministrstvo za notranje zadeve, je policija v času, ko jo je vodil Romšek, postala uspešna evropska policija, na kar po navedbah ministrstva kažejo tudi statistični podatki o njenem delu v obdobju od leta 2005. "Ti podatki kažejo na porast preiskanosti kaznivih dejanj, stalno pa se tudi povečuje število kaznivih dejanj, ki jih policija odkrije sama," so pojasnili. Na uspešnejše delo policije po njihovem kaže tudi večji obseg obravnavane organizirane in gospodarske kriminalitete.

Vlada je Romška za generalnega direktorja policije imenovala 30. junija 2006. Njegovo imenovanje je stopilo v veljavo naslednji dan, ko je na mestu generalnega direktorja zamenjal dotedanjega vršilca dolžnosti Bojana Potočnika.

Ne spreglejte