Torek,
12. 8. 2014,
16.52

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

vlada Ladislav Troha

Torek, 12. 8. 2014, 16.52

2 leti, 6 mesecev

Vlada: Postopek mediacije s stavkajočim Troho se mora začeti takoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vlada je z dopolnitvijo sklepa o mediaciji z Ladislavom Troho določila osebe, ki bodo vodile postopek, omejila višino nagrade za te osebe in določila, da se mora postopek začeti izvajati takoj.

Vlada je na dopisni seji z dopolnitvijo sklepa državnemu pravobranilstvu naložila, da kot zastopnik vlade sodeluje v postopku mediacije s stavkajočim Ladislavom Troho, so sporočili z Urada Vlade za komuniciranje in dodali, da je vlada pravobranilstvu naložila, naj preveri vsebino, pravne temelje in upravičenost zahtevkov Ladislava Trohe ter si aktivno prizadeva za zakonito, pravično in učinkovito rešitev spornega razmerja oziroma razmerij.

Zaradi izjemnih okoliščin konkretnega primera, ko je v nevarnosti človeško življenje, je vlada na seji tudi določila, da se mora postopek mediacije začeti izvajati najpozneje v torek, 12. avgusta 2014, do 16. ure.

Nagrada omejena na največ 6.500,00 evra Vlada je tudi omejila višino nagrade za izvedbo mediacijskega postopka na največ 6.500,00 evra. Sredstva za stroške postopka mediacije pa bo vlada zagotovila iz tekoče proračunske rezerve v finančnem načrtu državnega pravobranilstva, še navajajo v uradu.

Vlada je prav tako natančneje določila osebe, ki bodo vodile postopek mediacije. "Zaradi izjemnih okoliščin konkretnega primera, ki v skupni posledici pomenijo grožnjo človeškemu življenju, sta namreč potrebna nujno takojšnje ukrepanje ter uporaba virov, ki so v danem trenutku na voljo. Evropski center za reševanje sporov (ECDR) je takoj dal na razpolago akreditiranega mediatorja, to je Andreja Razdriha, odvetnika, ki je že od leta 2003 mediator pri Okrožnem sodišču v Ljubljani in pri Slovenskem zavarovalniškem združenju. Kot mediator je že sodeloval v postopkih mediacije, v katerih je kot stranka nastopala Slovenija, poleg tega pa je že uspešno vodil postopek mediacije z gladovno stavkajočimi. Zaradi kompleksnosti primera je vlada določila tudi, da bo v postopku mediacije sodelovala tudi akreditirana mediatorka Anka Stojan," so še navedli.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v uradu, je Stojanova vodja psihoterapevtskega centra, pri Okrožnem sodišču v Ljubljani pa je mediatorka v družinskih mediacijah ter zahtevnejših mediacijah z več udeleženci. Opravljenih ima že več kot 400 mediacij, od leta 2004 pa je tudi vodja intervizijskih srečanj za mediatorje in komediatorje Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Pravobranilstvo bo moralo redno poročati vladi o poteku postopka Državno pravobranilstvo bo po sklepu vlade moralo redno poročati vladi – prvič v dveh mesecih po začetku mediacijskega postopka in pozneje redno glede na potek postopka – o poteku mediacijskega postopka ter o vseh morebitnih drugih sodnih ali zunajsodnih postopkih, so še sporočili v vladi.